Startpagina Akkerbouw

Plasmareactor UAntwerpen kan productie kunstmest een pak duurzamer maken

Chemici van de Universiteit Antwerpen hebben een methode ontwikkeld om op een duurzame manier aan stikstoffixatie te doen. Door voor dat proces een plasmareactor in te schakelen, zou de industriële productie van kunstmest minder belastend voor het milieu kunnen worden.

Bij stikstoffixatie worden niet-reactieve stikstofmoleculen uit de lucht omgezet naar eenvoudige, reactieve stikstofcomponenten. Dat proces is nodig bij de productie van onder meer kunstmeststoffen. De huidige methode die daarvoor gebruikt wordt, het zogenaamde Haber-Bosch-proces, is enorm energieverslindend: bijna drie  % van de wereldwijde aardgasproductie wordt hiervoor aangewend en het is verantwoordelijk voor meer dan 300 miljoen ton CO2 per jaar.

Duurzaam alternatief...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Weerstations helpen boer én natuur vooruit

Akkerbouw Op 12 mei werd bij landbouwer Geert Robijns in Bierbeek het eerste van 10 nieuwe weerstations in het Nationaal Park Brabantse Wouden officieel in gebruik genomen. Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns kwam het eerste station persoonlijk inhuldigen. Het project toont hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken, met concrete voordelen voor beide.
Meer artikelen bekijken