Startpagina Actueel

Aardappelen en uien blijven veel langer droog en beter bewaard door energiepositief systeem Engie

In Nederland en Duitsland levert het nieuwe energiepositieve droog- en bewaarproces van Engie al mooie resultaten op. De primeur voor ons land heeft De Aardappelhoeve in het West-Vlaamse Tielt. Dat energiepositieve systeem wordt geïmplementeerd in een nieuwe loods die onderdak zal bieden aan 4.000 ton aardappelen en 4.000 ton uien en sjalotten.

Leestijd : 4 min

Tegen uiterlijk begin volgend jaar wordt de nieuwe droog- en bewaarloods van De Aardappelhoeve van Bart Nemegheer operationeel. Het is een grote industriële loods, wat het aardappelen en uien verwerkend bedrijf nog meer moet wapenen voor de toekomst.

De nieuwbouw komt er niet alleen om zo elders de huur van noodzakelijke loodsen af te bouwen, maar vooral omdat het nieuwe kansen biedt op het vlak van onder meer duurzaamheid.

Cargo’s vol met voeding

Het verhaal van het voedsel dat op ons bord ligt, is genoegzaam bekend: met grote cargovluchten worden boontjes uit Kenia, ananassen uit Ghana en aardbeien uit Australië ingevlogen.

Naast de impact op het milieu vereisen die producten door de lange transportafstanden ook een langere bewaartijd, intensieve koeling, additieven, chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dat is vaak ongezond en milieu-onvriendelijk. Deels op vraag van retailers wil De Aardappelhoeve langer agrarische producten van hier aan de Belgische koper kunnen aanbieden.

“Zo kunnen we in de toekomst ook de import van bijvoorbeeld vroege aardappelen uit Italië en Spanje, en zeker ook uit Israël verder afbouwen”, zegt Bart. “We zouden dan de consument langer kunnen voeden met onze Belgische topproducten.”

Om onze Belgische patatten langer houdbaar te houden, is er echter een aangepast systeem nodig. “De buitenlucht die nu vaak wordt gebruikt bij het drogen en bewaren van aardappelen biedt ons weinig perspectief.

En daar zit de nieuwe regelgeving, maar ook de klimaatverandering voor veel tussen. Wisseling in temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 kunnen de aardappelen aantasten en zorgen voor indroging. Ook de kans op rotnesten, drukplekken en kiemen wordt groter.”

Langer bewaren

En als de binnenlandse kwaliteit onvoldoende wordt of als er onvoldoende aanbod is, moeten aardappelen wel worden geïmporteerd uit zuiderse landen.

Reden te over voor De Aardappelhoeve om bij de inrichting van de nieuwe loods in zee te gaan met Engie. “We zullen in onze sector de eerste zijn die deze techniek zullen inzetten”, stelt Bart. “We zijn voorbeelden gaan bekijken in Duitsland en in Nederland.”

In de nieuwe loods komt een concept van Engie Refrigeration . Het is een droog- en bewaarproces waarmee landbouwbedrijven niet langer afhankelijk zullen zijn van de buitenlucht. “Zo zullen we producten van hoge kwaliteit het hele jaar door kunnen aanleveren.” Het systeem wordt dan ook een klimaatpositief droog- en bewaarproces genoemd.

Condensdrogen

Aan de basis van dit innovatieve droog- en bewaarproces staat de condensdroogtechnologie. “Hiermee kunnen landbouwproducten gecombineerd worden gedroogd en bewaard, zonder afhankelijk te zijn van de onvoorspelbare buitenlucht en energievretende gaskachels.”

De condensdroger is feitelijk een hybride koude- en warmteinstallatie in één machine. De lucht wordt in de droog- en bewaarruimte tot onder het condensatiepunt gebracht, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en de aardappelen worden gedroogd. De warmte die bij het koelproces vrijkomt, wordt dan bijvoorbeeld weer gebruikt voor de verwarming van andere gebouwen en proceswater. Zo wordt een positieve energiecompensatie gerealiseerd.

Verder is het systeem uitgevoerd met een energiezuinige warmtepomp, waardoor die kan worden gebruikt om partijen op te warmen voor de bestrijding van ziektes.

“De warmtepomp gebruikt de warmte die vrijkomt bij het koelproces (droogproces) om de gewassen op te warmen of om de temperatuur te houden. Doordat het systeem niet afhankelijk is van de buitenlucht gaat er tijdens het opwarmen ook geen warmte verloren”, legt Bart uit. Het drogen van de aardappelen gaat tijdens het opwarmen gewoon door. Hier is slechts een fractie elektriciteit voor nodig. Die wordt overigens ook duurzaam opgewekt door zonnepanelen.warmte verloren”, legt Bart uit. Het drogen van de aardappelen gaat tijdens het opwarmen gewoon door. Hier is slechts een fractie elektriciteit voor nodig. Die wordt overigens ook duurzaam opgewekt door zonnepanelen.

Zonder gasverbruik

“De mechanische koeling zorgt altijd voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het bewaren van de aardappelen, wat het behoud van de kwaliteit van het product ten goede komt. Juist door het uitsluiten van de buitenlucht kunnen we secuur sturen op de ideale droog- en bewaarcondities. Zonder gasverbruik en minder CO2-uitstoot”, duidt Bart.

“En doordat we met zonnepanelen flink wat energie opwekken en restwarmte hergebruiken, leveren we op jaarbasis meer energie dan we nodig hebben.” De zonnepanelen die worden geïnstalleerd hebben een vermogen van 621 kWp. Dit zijn 1.656 panelen van elk 375 Wp. De verwachte jaaropbrengst aan zonne-energie is 603.000 kWh. Door de duurzame opwekking bedraagt de besparing aan CO2-uitstoot 335.000 kg per jaar. Het condensdroogsysteem heeft een energieverbruik van 513.000 kWu per jaar.

Gebruik zonnepanelen

Ten opzichte van een conventioneel systeem, met synthetische koudemiddelen of CO2/DX, in combinatie met het gebruik van gaskachels om het product te drogen, bedraagt de CO2-besparing voor het inkoel- en bewaarproces 158.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan een CO2-besparing van 88.000 kg CO2. Voor het droogproces gaat het om een besparing van 117.000 kg CO2 of samen gerekend een besparing van 205.000 kg CO2 per jaar.

Monitoren en sturen

Hightech meet-, regel- en aansturingstechniek speelt een alsmaar groter wordende rol op het landbouwbedrijf. “Door de ontwikkeling van ICT-toepassingen zoals (product)sensoring en remote control, kun je alsmaar beter monitoren en sturen op basis van realtime data.”

Zo meten de sensoren de omgevingscondities, de producttemperatuur en de mate van ontvochting door een condenswaterafvoerregistratie. Samen met de Engie-computer krijgt De Aardappelhoeve straks 24 uur op 7 zicht op de actuele situatie in de bewaring. Via een app kunnen de condities in de bewaring worden aangepast om de optimale omstandigheden te creëren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken