Startpagina Interpom

Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

Hyperspectrale sensoren maken gebruik van meer golflengtes en hebben vaak een breder bereik dan RGB- of multispectrale sensoren. In mensentaal: ze ‘zien’, en herkennen dus, méér dan andere camera’s. Hierdoor zouden onkruiden en ziektes al in een vroeg stadium in het veld gedetecteerd kunnen worden.

In eerder ILVO-onderzoek kon de schimmelinfectie alternaria bij aardappelen al met 95% accuraatheid herkend worden aan de hand van nabij-infrarode beelden, en dat al vanaf 5 dagen na infectie. Binnen het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Interpom

Interpom 2022: topeditie met recordopkomst

Aardappelen De vakbeurs Interpom is eind vorige maand in een andere sfeer verlopen dan het jaar voordien. De editie 2022 gaat de geschiedenis in als een topeditie met een record bezoekersopkomst van maar liefst 20.254 geïnteresseerden over de 3 beursdagen heen.
Meer artikelen bekijken