Startpagina Varkens

Fokwaardeschatting 2021.3: Voederconversie doorslaggevend voor Bobby

Ondertussen is het één jaar geleden dat de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) het nieuwe fokdoel invoerde. Hierbij werd de gewichtsfactor voor ‘voederconversie’ opgetrokken met 7% ten opzichte van het oude fokdoel. Het was de uitdrukkelijke ambitie van VPF om het marktleiderschap qua voederconversie van de Vlaamse Piétrain te bestendigen.

Leestijd : 2 min

Met de beer Bobby van fokker/eigenaar Luk Vermeiren uit Rijkevorsel krijgen we opnieuw een seizoenswinnaar die met een fokwaarde voederconversie van 136 zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie (zie tabel). Bobby combineert dit bovendien met uitstekende fokwaarden voor karkaskwaliteit (129) en levensgroei (136). Hiermee promoveert hij dan ook meer dan terecht van het ‘Belofte’ naar het ‘Optimal Prime’ predikaat (OPS).

Return on investment met voederconversiegenetica

De keerzijde van de medaille is dan wel dat de klanten van eigenaar KI Vermeiren die deze beer vragen, 1,25 euro extra fokkerijheffing moeten betalen voor een dosis sperma. Met deze investeringskosten bespaart men met sperma van Bobby ten opzichte van de gemiddelde beloftebeer (met een fokwaarde VC = 113) maar liefst zo’n 89 g voer per kg groei. Aangezien de beer maar de helft van zijn genen doorgeeft aan een nakomeling, moet men dit delen door 2, wat dus neerkomt op een besparing van zo’n 45 g per kg groei. In een groeitraject van 23 tot 113 kg komt dit neer op een daling van het voederverbruik van zo’n 4 kg voer. Met de huidige hoge voerkosten van bijvoorbeeld 0,34 euro/kg, komt dit neer op een besparing van 1,36 euro per nakomeling van Bobby. Als men bovendien weet dat per dosis ongeveer 5,5 nakomelingen verkocht worden aan het slachthuis, dan bedraagt de return on investment (ROI) 7,48 euro (= 5,5 x 1,36 euro) voor hogere kosten voor sperma van 1,25 euro. Daarmee is de verhouding 6 euro (return) op 1 euro (investment), en dit is dan nog maar voor voeder alleen.

Daarbovenop komt nog de betere karkaskwaliteit en de hogere levensgroei die men kan verwachten op basis van de hogere fokwaarden voor groei en karkaskwaliteit, wat ongeveer neerkomt op nog eens eenzelfde return van 6 euro/dosis. Om een investering te vinden met een ROI van 12 gaat men al heel ver moeten zoeken in de Vlaamse economie, en al helemaal in de landbouw. Deze berekening geeft ook aan dat voeder vandaag een belangrijkere ‘kostendriver’ is dan de relatieve inweging van voederconversie in het huidige fokdoel van VPF, en al helemaal ten opzichte van groei. Dat is zeker een punt om over na te denken bij de aankoop van sperma.

Conclusie: niet iedereen kan sperma van Bobby kopen, maar of het nu een Optimal, Premium of Optimal Prime is, investeren in predikaatberen (zie tabel top 5) levert altijd rendement op, omdat deze altijd een beter dan gemiddelde fokwaarde voor voederconversie hebben.

Figuur 1: Inweging van de deelindexen voederconversie (VC) 40%, karkaskwaliteit (SLKW) 30%, levensgroei (LG) 20% en dagelijkse voederopname (DVO) 10% in het nieuwe fokdoel berekend met het single step Genomic BLUP model dat ingevoerd werd sinds 30 november 2020.
Figuur 1: Inweging van de deelindexen voederconversie (VC) 40%, karkaskwaliteit (SLKW) 30%, levensgroei (LG) 20% en dagelijkse voederopname (DVO) 10% in het nieuwe fokdoel berekend met het single step Genomic BLUP model dat ingevoerd werd sinds 30 november 2020.

49-3325-FWS (3)

VPF

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken