Startpagina Actueel

Beperking instroom studenten Diergeneeskunde vooral gericht op bewaken van hoge kwaliteit

Vanaf het academiejaar 2023-2024 wordt een toelatingsexamen voor de bacheloropleiding diergeneeskunde ingevoerd. “Het doel van het examen is het beperken van de instroom, zodat de kwaliteit van de opleiding kan worden gegarandeerd, evenals de veiligheid in de dierenklinieken”, stelt Vlaams onderwijsminister Ben Weyts.

Leestijd : 4 min

De opleiding Diergeneeskunde (van kleine huisdieren, over varkens en pluimvee tot grote herkauwers) kan in Vlaanderen worden gevolgd in de universiteiten Antwerpen (bachelor) en Gent (bachelor en master). De voorbije decennia is de groei opmerkelijk. Voor het academiejaar werd op basis van voorlopige cijfers de kaap van de 2.500 unieke studenten in zo’n opleiding doorbroken.

Verplichte ijkingsproef

Op vragen van de Vlaamse parlementsleden Bart Dochy (CD&V) en Ludwig Vandenhove (Vooruit) ant-woordde Vlaams onderwijsminister Ben Weyts op het waarom van de invoering van een toelatingsexamen vanaf het academiejaar 2023-2024.

Vandaag bestaan al toelatingsexamens voor arts en tandarts, daar komt nu die voor dierenarts bij. “Er zijn weinig alternatieven om de instroom in de opleiding diergeneeskunde te beperken”, antwoordt minister Ben Weyts. “De verplichte ijkingsproef die studenten moeten afleggen vooraleer te kunnen starten in de bacheloropleiding diergeneeskunde heeft tot nu toe geen significante invloed gehad op het aantal startende studenten diergeneeskunde”, verantwoordt hij verder de beslissing.

Maximum 240 studenten

Er zullen na het toelatingsexamen maximum 240 studenten (numerus fixus) kunnen starten. “Door de grote instroom heeft men vandaag in de opleidingen diergeneeskunde een heterogene studentenpopulatie met een aantal specifieke kenmerken. Zo is het studierendement (het slaagpercentage) in deze opleiding lager dan dat in vergelijkbare studierichtingen, heeft men een aandeel studenten met een onvoldoende component wetenschappen en wiskunde in de vooropleiding en telt men een groot aantal Nederlandse studenten, waarvan het studierendement lager is dan dat van de Vlaamse studenten.”

Aan de Universiteit Antwerpen zijn vandaag in de bacheloropleiding diergeneeskunde meer Nederlandse dan Belgische studenten ingeschreven. “Een toelatingsexamen zal dan ook de kwaliteit van de instroom verbeteren, wat dan weer een positief effect heeft op de kwaliteit van de opleiding. Sterkere, kwaliteitsvolle opleidingen zullen beter opgeleide dierenartsen opleveren, wat dan weer positief is, onder meer voor het dierenwelzijn”, gaat minister Weyts verder.

Deze numerus fixus van 240 startende studenten zal ook heel wat Nederlandse studenten in de toekomst afschrikken. “Vandaag is zowat 40% van de startende studenten (in Antwerpen en Gent) afkomstig uit Nederland. Na de studie keren zij veelal terug naar Nederland en de Nederlandse arbeidsmarkt.”

In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd is er geen algemene krapte van dierenartsen op de arbeidsmarkt. Voor sommige diersoorten is dat wel zo. “Dan houden we rekening met het groot aantal afgestudeerden in relatie tot het aantal inwoners/dieren in Vlaanderen”, zegt minister Weyts.

Door de instroom te beperken wil men de kwaliteit van de opleiding diergeneeskunde, die in Vlaanderen hoogstaand is, in de toekomst blijven garanderen. “Maar daarnaast ook de veiligheid in de dierenklinieken. Veiligheid slaat hier zowel op de veiligheid van studenten, personeel en patiënten en hun begeleiders als op de bioveiligheid.”

Welzijn van mens en dier

Met een toelatingsexamen wordt de kwaliteit van de instroom én de kwaliteit van de afgestudeerde dierenartsen beoogd, naast meer welzijn van mens en dier, en naast garantie op behoud van de Europese accreditatie.

Ten slotte hoopt minister Ben Weyts dat ook universiteiten nog meer gaan sensibiliseren over de noden op de arbeidsmarkt.

Opleiding diergeneeskunde zit sterk in de lift

In Vlaanderen kan men diergeneeskunde in de ruimte zin van het woord studeren aan de Universiteiten Antwerpen (bachelor) en Gent (bachelor en master). De voorbije jaren is op beide universiteiten het aantal studenten fors toegenomen.

De opleiding tot Master in de Diergeneeskunde (dierenarts) duurt 6 jaar, gespreid over 3 Bachelorjaren en 3 Masterjaren. De Bachelorjaren kan je in Vlaanderen volgen aan de UGent en aan de Universiteit Antwerpen, de klinische opleiding tijdens de Masterjaren kan je in Vlaanderen enkel aan de UGent volgen.

In beide universiteiten is deze opleiding bijzonder succesvol, hoewel de slaagkansen er niet al te hoog liggen. Universiteit Antwerpen biedt enkel de bacheloropleiding aan. In het academiejaar 2005-2006 waren er 234 unieke studenten, in 2010-2011 447, in 2015-2016 483 en in 2021-2022 637 unieke studenten.

In trek bij Nederlanders

Niet verwonderlijk is dat in Antwerpen het aantal Nederlandse studenten heel hoog ligt. Sinds het academiejaar 2015-2016 zijn er meer Nederlandse dan Belgische studenten. In 2021-2022 waren er 336 unieke Nederlandse studenten ingeschreven, tegenover 284 Belgische studenten.

Ook aan de UGent faculteit Diergeneeskunde is het aantal studenten de voorbije decennia heel sterk gestegen. Wat de bacheloropleiding betreft: van 503 unieke studenten in 2005-2006, naar 756 in 2010-2011 en 822 in 2015-2016 naar 1.028 unieke studenten in 2021-2022. Daarin waren 717 Belgische studenten en 284 Nederlandse studenten ingeschreven.

Ook de masteropleiding Diergeneeskunde kent een groei: van 622 unieke studenten in 2010-2011, naar 851 in 2015-2016 en 870 in 2021-2022.

In het totaal waren er in het academiejaar 2021-2022 voor de bachelor én masteropleiding Diergeneeskunde, Universiteit Antwerpen en UGent samengeteld, 2.535 unieke studenten ingeschreven.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken