Startpagina Vleesvee

29ste Nationale Witblauwprijskamp

Amper een 18-tal Vlaamse dieren namen effectief deel aan de nationale witblauwprijskamp van Libramont. Weliswaar waren er 34 dieren ingeschreven. Een felle zon scheen regelmatig tussen een witblauw hemeldek. Met een fris windje dat voor de nodige afkoeling bezorgde, was er een groot publiek om deze mooie prijskamp te volgen.

Leestijd : 3 min

Sommigen fokkers oordeelden na hun deelname aan de provinciale prijskampen dat hun dieren conditioneel de nodige verwachtingen niet konden verwezenlijken. Anderen fokkers zagen hun dieren afgekeurd omwille van het niet naleven van het scheerreglement. Het accentueren van bepaalde bespieringslijnen door kortscheren werd streng afgestraft met uitsluiting tot gevolg.

Vaarzenprijskamp

Stipt om 10u startte de prijskamp met de vaarzen. De rijkgevulde vaarzenreeksen - al of niet gekalfd - waren een Waalse aangelegenheid. Met een verdienstelijke tweede plaats voor Kiara van de Stokerij bij de vaarzen en een derde plaats voor Jipke van de Pannemeers bij de gekalfde vaarzen was de kous af. Een kleine troost is dat de kampioene jong vrouwelijk vee geboren werd op het bedrijf van Van Ceulebroeck L. uit Zwijnaarde. Grommitdochter Beautée van den Hondelee was een majestueuze schoonheid en imposant met een uitzonderlijk gewicht van 968 kg voor 1,34m schofthoogte. De jury kon er niet naast kijken en bezorgde de familie Van Belleghem D. uit Spy het erelint.

Ivoire van het Bareelhof

Het was maar in de laatste reeks in de voormiddag dat de Vlaamse delegatie haar eerste reekswinnaar op het podium zag verschijnen. Dit gebeurde in de de jongste reeks koeien met Ivoire van het Bareelhof van eig. Veulemans G. uit Glabbeek. Deze zwarte Adajiodochter imponeerde zowel in lengte als in formaat (902 kg, 1m 38) en met haar diepgebilde achterhand bekoorde ze de jury. De laatste twee reeksen koeien waren van uitzonderlijke kwaliteit. Allemaal echte moederdieren waar menig dier de 1.000 kg benaderde. Zo zagen we de imposante Adajiodochter Gini van Terbeck van eigenaar Neven Benny uit Wellen die met haar 1.036 kg en 1,41 m schofthoogte heel wat indruk maakte door haar superbespiering van kop tot staart.

Doch in deze serie kon de jury het niet eens worden en werden uitzonderlijk de drie kopdieren terug door een aangestelde coördinator gevisioneerd. Gini bleef op de eerste plaats terwijl Olivette de Fooz opschoof naar de tweede plaats voor Leane de Waleffes.

Lionne du Coin

Bij de laatste reeks koeien moest ook hier de jury al hun fokkerskennis boven halen. Lionne du Coin van het duo Mailleux & Dony uit Braibant liet zich van haar beste kant zien en kon de 11 jaar oude Lassodochter Feodale de Maffe achter zich houden. Stiermoeder van KI-stieren Hazard & Januzaj, Flora van de Pannemeers van de gebr. Ally uit Kanegem, moest zich tevreden stellen met een derde plaats. Bij het kampioenschap koeien hadden we graag Gini van Terbeck op het podium gezien met het erelint. Kwam ze iets te slachtrijp over? De goden (jury) beslisten om Lionne du Coin de fel begeerde driekleur te omhorden.

Lucky Luke dwingt geluk af

Slechts drie Vlaamse vertegenwoordigers in de vier stierenreeksen. Hier ook lieten ze een sterke indruk na. In de jongste reeks zagen we de 16 maand oude Friponzoon uit een Ichormoeder, Lucky Luke van de Stokerij (751 kg 1,31m) die heel sierlijk overkwam en de koppositie niet meer afstond. Zijn correct beenwerk, goede schouderbevleesdheid en mooie staartinplanting op een meer dan behoorlijke achterhand waren zijn sterke troeven. Naast zijn mooi uiterlijk heeft deze stier een wat vreemdere bloedvoering, waardoor het KI centrum BBG na zijn deelname op de provinciale prijskamp te Wulpen tot de aankoop overging.

Esperanto volgt volle broer op

In de tweede reeks was het terug bingo. Esperanto van Perenhof - een volle broer van Casper (Kampioen libramont 2015) - van eigenaar Louis Deweerdt uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver had ook alles om dit jaar mee te dingen voor de kampioenstitel. Deze 21 maand oude Sherifzoon presenteerde heel wat mooie vleeskwartieren onder een gewicht van 823 kg en 1,33 m schofthoogte.

Bij de de twee volgende stierenreeksen kon reekswinnaar van Libramont 2016 en Doornik 2017, Fracas de la Bocheroule, zijn ereplaats terug verzilveren. En in de laatste reeks imponeerde de zwarte Demon de Way met zijn 1.305kg voor 1,49 m zijn vleeskwaliteiten. Een lange stier met goede benen gefokt bij Rabeux Philippe en eigendom van Romedenne A. & Cassart C. uit Thynes. Deze stier werd later met éénparigheid van stemmen genomineerd als kampioen van de dag.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken