Provincie Vlaams-Brabant zet in op groene plattelandsprojecten

De provincie Vlaams-Brabant steunt de ontwikkeling van groene projecten op het platteland.
De provincie Vlaams-Brabant steunt de ontwikkeling van groene projecten op het platteland. - Foto: Provincie Vlaams-Brabant

Het gaat om de ontwikkeling van moestuintjes rond de vroegere hoeve van kunstschilder Felix De Boeck in Drogenbos en de aanleg van belevingstuinen aan 10 zorginstellingen, met begeleiding van het Regionaal Landschap Dijleland.

“Het behoud van het platteland is een topprioriteit voor ons. Ook in verstedelijkte kernen zoals Drogenbos”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor het platteland. “Op die manier zorgen we ervoor dat huidige en toekomstige generaties plekken hebben om naartoe te trekken en te onthaasten. Bovendien doet groen goed. In coronatijden is het meer dan ooit belangrijk dat er plekjes zijn waar mensen kunnen werken of genieten in een rustige omgeving.”

In totaal worden er 2 plattelandsprojecten ondersteund.

De FeliXeco-site Het Moeras met de hoeve van kunstschilder en boer Felix De Boeck is de enige groene zone in Drogenbos. Met de heropening wordt de focus gelegd op de erfgoedactiviteiten in en rondom de hoeve. De inrichting van volks- en samentuintjes past in dit plan. Net als het inrichten van gezamenlijke appelplukmomenten met het bakken van allerlei lekkers in de bakoven.

“Het project kan rekenen op een bedrag van 9.750 euro”, aldus gedeputeerde Gunther Coppens.

Daarnaast steunt de provincie de ontwikkeling van groene domeinen bij zorginstellingen.

Het Regionaal Landschap Dijleland staat zorginstellingen bij met raad en daad om een ecologisch belevingsplan op te maken. Het is de bedoeling om zorg- en belevingstuinen te creëren waar ze, samen met de bewoners of patiënten, aan de slag kunnen gaan.

“Groen geeft kracht”, besluit gedeputeerde Gunther Coppens. “Dat is door de coronacrisis meer dan ooit duidelijk geworden. Voor kwetsbare groepen is de aanwezigheid van groen nog belangrijker. Het project kan rekenen op 123.240 euro.”

Provincie Vlaams-Brabant

Meest recent

Meest recent