Inschrijvingen voor jachtexamen 2022 geopend

De inschrijvingen voor het jachtexamen 2022 zijn geopend.
De inschrijvingen voor het jachtexamen 2022 zijn geopend. - Foto: MV

De organisatie van het jachtexamen is geregeld volgens het jachtadministratiebesluit van 25 april 2014.

Om op een veilige, duurzame en maatschappelijk aanvaardbare manier te jagen, is jacht onderworpen aan strenge regels. Zo moet je bijvoorbeeld eerst slagen voor een jachtexamen dat bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte, waaruit je kennis en bedrevenheid moet blijken op het gebied van natuur, wetgeving en wapens. Pas als je geslaagd bent in beide gedeeltes, kan je een jachtverlof aanvragen dat één jachtseizoen geldig is.

Theoretisch jachtexamen

Het inschrijvingsgeld voor het theoretisch jachtexamen dat plaatsvindt op 30 april in Flanders Expo (Gent) bedraagt 70 euro. Inschrijven kan enkel met het elektronisch inschrijvingsformulier via het e-loket van Natuur en Bos op www.natuurenbos.be/e-loket.

Praktisch jachtexamen

Het praktisch jachtexamen omvat 3 vakken:

1veilige omgang met vuurwapens en munitie,

2 schietvaardigheidsproef met het hagelgeweer,

3 schietvaardigheidsproef met het kogelgeweer.

Slagen voor vak 1 is noodzakelijk om aan de volgende 2 vakken deel te nemen. Een kandidaat die niet slaagt voor de 3 vakken ontvangt een deelbewijs voor de vakken waarvoor hij wel slaagde. Bij een volgend examen wordt hij dan vrijgesteld voor de vakken waarvoor hij dit geldig deelbewijs (3 jaar) kan voorleggen.

Vak 1 en Vak 2 van het praktisch gedeelte van het jachtexamen vinden plaats op 1, 2, 3, 4 en 5 augustus 2022 (eventueel 6 augustus 2022 bij uitzonderlijk veel kandidaten) in Ruisbroek (Puurs – Sint-Amands). Vak 3 van het praktisch gedeelte van het jachtexamen vindt plaats op 9 en 10 augustus 2022 in Leopoldsburg (eventueel 8 augustus 2022 bij uitzonderlijk veel kandidaten).

Alle examens worden corona-veilig georganiseerd en houden rekening met de dan geldende maatregelen op dat vlak.

Meer informatie op www.natuurenbos.be/jachtexamen

Agentschap Natuur en Bos

Meest recent

Meest recent