Startpagina Mechanisatie

Tractoren op cushionbanden in de kijker tijdens oldtimertractorshow

Liefhebbers van oude machines komen zeker aan hun trekken op het 29e Oldtimer Festival in Ravels-Weelde. Er zijn wel honderden oude tractoren van allerlei merken, modellen en types, met benzine-, petroleum-, of dieselmotoren.

Leestijd : 2 min

Het 29e Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen is volgens de organisatoren de grootste en mooiste oldtimertractorshow van België. Deze gaat op 19 en 20 augustus door op het vliegveld te Weelde-Ravels.

Gloeikoptractoren

Onder de vele tractoren die de liefhebbers er kunnen bewonderen, bevinden zich de befaamde gloeikoptractoren, die met hun bijzonder opstartritueel steeds voor spektakel zorgen. De machtige Amerikaanse prairietractoren zijn groot en imposant en dateren al uit het begin van vorige eeuw.

Ook de vele stationaire motoren hebben wel wat pk’s in petto. Zowel de kleintjes als de groteren tonen hun kunnen door het aandrijven van allerlei machines.

Thema: Tractoren op cushionbanden

De eerste tractoren hadden aanvankelijk ijzeren wielen, wat geen probleem vormde voor gebruik op het land en de toen nog veelal onverharde wegen. Maar eens er alsmaar meer verharde wegen kwamen en men tractoren ook inzette voor transportdoeleinden, bleken de ijzeren wielen zeer vlug versleten en ook weinig comfortabel te zijn. Daarom voorzag men de vier wielen van een massieve rubberen band, 'cushionband' genoemd. Deze zorgde voor minder slijtage en ook voor iets meer comfort, dankzij het dempend vermogen van rubber. Cushionbanden bleven in de transportsector lang in gebruik, tot zij vervangen werden door de meer comfortabele luchtband. Op het Oldtimer Festival zie je een mooie verzameling van deze oude transporttractoren uitgerust met cushionbanden.

Hou je meer van oude legervoertuigen, vrachtwagens, auto’s, motor- of bromfietsen? Geen probleem, je ontdekt hen allemaal op het Oldtimer Festival.

Onderdelenmarkt

Op de grote onderdelenmarkt is het rustig rondneuzen tussen allerlei oude en nieuwe spullen. Je vindt er ook oldtimer- en instructieboeken.

Het Oldtimer Festival wil een gezellig familiaal gebeuren zijn. Voor de hongerigen is er een uitgebreide en verzorgde catering.

Locatie

Het showterrein bevindt zich op het vliegveld te Weelde, Ravels. Het is bereikbaar via de N119, de Steenweg op Baarle-Hertog, Turnhout. Bewegwijzering aanwezig.Welkom op zaterdag van 10 tot 18 uur en zondag van 10 tot 17 u. Inkom: 7 €, kind -12 jaar gratis. Parking: gratis.

Lees ook in Mechanisatie

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken