Startpagina Actueel

Tegemoetkoming landbouwers loopt vertraging op door probleem met privacy

Het systeem waarmee landbouwers uit de regio Zwijndrecht een tegemoetkoming kunnen aanvragen voor schade door de maatregelen tegen PFAS-vervuiling, wordt met een aantal dagen vertraging opgestart. Dat heeft Vlaams opdrachthouder Karl Vrancken aangegeven op een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Dat komt door discussie over de voorwaarden voor datadeling.

Leestijd : 2 min

Op 17 januari had Karl Vrancken aangekondigd dat landbouwers uit de omgeving van de 3M-fabriek een tegemoetkoming zouden kunnen aanvragen wanneer ze omzetverlies hadden geleden door de no regret-maatregelen. Die kwamen er om de impact van de vastgestelde PFAS-verontreiniging te beperken. Het bedrijf 3M zal die tegemoetkomingen betalen.

Normaal hadden bedrijven vanaf 24 januari een dossier kunnen indienen, maar de lancering van het systeem is verzet naar het einde van deze week, zei Vrancken op 26 januari. De opdrachthouder speelt een bemiddelende rol tussen 3M en de landbouwers, omdat 3M vanwege de privacywetgeving geen gegevens kan opvragen van individuele landbouwers. Daarom zette Vrancken een overleg op met landbouworganisaties de Boerenbond, ABS, het Bioforum en het Steunpunt Korte Keten.

Privacy van betrokkenen respecteren

In dat overleg zijn er nog een aantal discussiepunten rond datadeling, waardoor de lancering van het platform enkele dagen vertraging heeft opgelopen. “We willen er nauw op toezien dat de privacy van die landbouwers optimaal gerespecteerd wordt. Er zullen geen gegevens van individuele landbouwers gedeeld worden met 3M.” De vertraging heeft dus niet te maken met discussies met 3M, verduidelijkt Vrancken. “Zij bevestigen keer op keer dat de principes gehandhaafd blijven.”

De stuurgroep van Vrancken zal de ingediende dossiers beoordelen, een tegemoetkoming voorstellen en wanneer de landbouwer hiermee akkoord gaat, wordt dit voorgelegd aan 3M. De tegemoetkoming is van toepassing op landbouwbedrijven in de omgeving van de 3M-fabriek die schade ondervonden specifiek van de maatregelen om de effecten van de vervuiling te beperken. Schade door de grondvervuiling zelf valt niet onder deze regeling, benadrukt Vrancken. “Als landbouwers nu een tegemoetkoming aanvaarden, neemt dat niet weg dat ze later nog een schadevergoeding kunnen eisen in het kader van die verontreiniging.”

Aanvragen tijdig indienen

Landbouwers die schade ondervonden/ondervinden van de 'no regret'-maatregelen die genomen werden rond de 3M-site, kunnen dus tussen 27 januari en 18 februari 2022 een tegemoetkoming aanvragen. Deze aanvraag heeft géén impact op eventuele latere dadingen of schikkingen.

Bent u in dit geval? Dan kun je een dossier met raming van (financiële) schade indienen. De landbouworganisaties geven hier ondersteuning aan de landbouwers die dit nodig hebben. De ingediende dossiers worden door het departement Landbouw en Visserij dan beoordeeld op hun conformiteit. De tegemoetkoming die door 3M wordt betaald, wordt uitgewerkt door een stuurgroep waarin ook de landbouworganisaties, het departement Landbouw en Visserij, de PFAS-opdrachthouder en 3M zitten. Landbouwers die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming, krijgen een voorstel toegestuurd door de PFAS-opdrachthouder. Dat voorstel kan aanvaard of geweigerd worden door de landbouwer.

Meer info vind je op: Tegemoetkoming voor landbouwers regio Zwijndrecht | Vlaanderen.be.

Belga/Dep. Landbouw en Visserij

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken