Startpagina Melkvee

Prachtige koeien te bewonderen

De fokveedag van Bogaarden op de nationale feestdag is een traditie. Wie aan traditie denkt, denkt aan een organisatie met mensen op een respectabele leeftijd. Maar niets is minder waar in Bogaarden. Een erg jonge generatie draagt nu deze mooie organisatie.

Leestijd : 5 min

D at ‘jonge’ karakter toont zich in veel jongeren en kinderen die deelnemen aan deze hoogstaande prijskamp. Ondertussen is de fokveedag van Bogaarden (Pepingen, Vlaams-Brabant) uitgegroeid tot een plaats waar de besten uit gans Vlaanderen zich op een gemoedelijke manier komen meten.

Jury

Als jury trad een melkveehoudster uit de provincie Luxemburg op: mevrouw Martine Lambot. Ondanks dat ze 3,5 maanden zwanger was en een volledige dag in de zon zou staan, wou ze graag voor de eerste keer in haar carrière in Vlaanderen jureren. Ze deed dat met verve en nam in de kampioenschappen de juiste beslissingen. Ze zocht mooie koeien die men ook graag in de stal zou hebben. Zelf ondervindt ze op haar eigen bedrijf dat te grote koeien niet gemakkelijk functioneren. Dat trok ze door in haar beslissingen in Bogaarden.

Showmanship

Voorafgaand aan de prijskamp, was er een showmanship. Jonge kerels en meiden worden zelf beoordeeld hoe ze een pink presenteren. De jury let daarbij op hoe de begeleider oog heeft voor zowel het dier als de jury, hoe die het dier op een rustige manier naar zijn/haar hand kan zetten. Deze discipline werd gewonnen door de West-Vlaming Tiede Mazereel. Hij heeft meermaals als dergelijke showmanships deelgenomen en dat zag je. Hij had geen stress en had zijn kalf volledig in controle. Pieter Verstraete en Elien Baeyens werden zeer verdienstelijk tweede en derde.

Ongekalfde vaarzen

Bij de zwartbonte ongekalfde vaarzen was de kop iedere keer voor West-Vlaanderen weggelegd. In een eerste reeks kwam Kemdale L’Impératrice (v. Meridian) van Frederik Geerardyn uit Kemmel aan de kop, vóór de Doorman-dochter Liesbet van Vandewalle-de Raedt LV uit Boezinge. In een tweede reeks sloeg Tiede Mazereel uit Reninge zijn slag met Lynn Ten Ruysschaert (v. Elude) op één en Levis Ten Ruysschaert (v. Cinderdoor) op plaats twee.

Nog sterker kwam hij voor de dag in een derde reeks met Krezip Ten Ruysschaert (v. Doorman). Ze is een perfect gebouwde pink met een schitterend frame en liep op perfect beenwerk. Lynn (v. Gold Chip) van Koen Leus eindigde in haar spoor. Ook in het kampioenschap was de titel en de reserve voor twee pupillen van Mazereel: de geweldige Krezip, wiens moeder de gewezen Agriflanders-kampioene Glitter is, en Liann.

Bij de roodbont ongekalfde vaarzen was de titel weggelegd voor Laldune, een Mirage-dochter van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke. De reservekampioene was de reekswinnaar van de oudere pinken: Lientje van de Ighemkouter (v. Carmano) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren uit Idegem.

Zwartbont gekalfde vaarzen

De kwaliteit van de gekalfde vaarzen was van een geweldig niveau tot op het einde van de reeksen.

In een eerste reeks kwam Klaudia (v. Savior) van Matthys LV uit Kaprijke aan de kop vóór Kiss Ten Ruysschaert (v. Goldsun) van Mazereel. In de tweede reeks was de zege weggelegd voor de gitzwarte en hard gebouwde, complete Golden Dreams-dochter Gina van William en Ruben Heremans uit Herfelingen. In haar zog eindigde Pigeon Farm Seaver Kaatje van Koen Leus uit Oosterzele.

Tot zijn eigen verrassing mocht Ruben Heremans juichen met de kampioenstitel. Nooit eerder won hij in zijn Bogaarden zo’n prestigieuze prijs en dat deed zijn borstkas terecht zwellen. Klaudia werd als reserve aangeduid en Kaatje kreeg de eervolle. Later op de middag zou Gina van Heremans ook nog aangeduid worden als kampioene van de studieclub De Pajotse Melkers.

Koeien

Met Jirza (v. Meridian) had de familie Ryckewaert in een reeks tweedekalfskoeien een beauty mee: zeer compleet afgewerkt met een zeer goed beaderde uier. Tweede in deze reeks werd Joliday van Tom Van de Vyver uit Melsele.

In een reeks derdekalfs kwam een superdier de ring in: Du Louvion Halchemy (v. Alchemy). Stephan Cuvelier kocht haar bij de bekende fokker Lepoint in Noord-Frankrijk, die momenteel de te kloppen stal in Frankrijk is bij zowel zwartbont als roodbont. Halchemy vertoonde een krachtig skelet en een schitterend frame, samen met een geweldig uier en prima beenwerk. De familie Ryckewaert kon niet anders dan tevreden zijn met een tweede plaats met de Dempsey-dochter Huvara.

Liever normaal dan groot

Ryckewaert kon wel opnieuw zegevieren met Hardine (v. Jordan), die de jury omschreef als de melkkoe van vandaag. Daarmee doelde ze op haar gewone maar correcte maat die in schril contrast stond met de tweede, de extreem grote en zware Gerard-dochter 6658 van Vandewalle-de Raedt LV uit Boezinge. Qua uier was er niets op aan te merken en tien jaar geleden zou zo’n koe voorop gestaan hebben. Maar de visie is ook in het showen veranderd naar koeien met een gewonere omvang als wens.

In het kampioenschap was het snel duidelijk dat Halchemy van Cuvelier het zou halen. Er was nauwelijks een foutje aan te wijzen. Eveneens het uierkampioenschap werd haar deel door een fantastische ophanging voor en achter met bovenop een prima speenplaatsing en beadering. Haar reserve werden de Ryckewaert-telgen Jirza en Huvara.

Met deze twee sterke verschijningen aangevuld met een andere exploot, was het ook een koud kunstje om de bedrijfsloten te winnen voor Ryckewaert bij de melkgevende dieren. Bij de ongekalfde vaarzen was deze titel voor het lot van Regina De Smet.

Roodbont

In de reeks gekalfde vaarzen won Ignace Hubau uit Onkerzele met Jutha (v. Standard), een heel mooie en complete vaars met een best achteruier. Kinia (v. Pitbull) van Tom Van de Vyver volgde kort er op.

Bij de koeien won Ilsea (v. Detroit) van Kurt Penninck uit Tollembeek verdiend. Zij toonde een geweldige hardheid in skelet en benen en een zeer sterk opgehangen uier. Enkel een kleine opmerking kon gegeven worden op het vlakkere kruis. Heavenly ET van Filip Baeyens uit Meerbeke werd tweede.

Bij de volwassen koeien was er wel meer wisseling. De derdekalfs Duanne (v. Deuce) van William en Ruben Heremans was niet zo groot maar diep en correct gebouwd met een iets ruimer uier dat wel heel goed in balans was. Haar moeder Hanna (v. Classic) liep als achtstekalfs eveneens nog mee in de reeks en kreeg omwille van de hoogste kg vet en eiwit in haar leven de CRV-rendementsprijs toebedeeld.

In het enige kampioenschap voor roodbont zag een overgelukkige Kurt Penninck het Belgische driekleurlint omgord worden bij Ilsea. Jutha van Hubau werd reserve en Heavenly van Baeyens kreeg de eervolle vermelding.

Uitkijken naar volgend jaar

De prijskamp van Bogaarden heeft de jeugd mee en het wordt nu al uitkijken wat die er gaat van maken bij de volgende editie.

Ing. Eric Lievens, CRV

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken