Startpagina Aardappelen

Belgapomprijs Bintje blijft stijgen

Op 28 januari bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger 170 euro/ton zonder btw, wat dezelfde prijs is als vorige week. De Belgapomprijs voor Bintje is dan weer 10 euro/ton hoger dan vorige week: 180 euro/ton zonder btw.

Leestijd : 1 min

Met btw bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger 180,20 euro/ton. De marktstemming voor Fontane en Challenger is vast. Dat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag.

Voor Bintje bedraagt de Belgapomprijs met btw 190,80 euro/ton en is de marktstemming prijshoudend. Met andere woorden: het aanbod is kleiner dan of gelijk aan de vraag.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Aardappelen Twee weken geleden steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari en vorige week bleef die stabiel. Deze week stijgt de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger van 400 naar 450 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken