Startpagina Edito

Edito: Verliest of wint bietsuiker zijn zoetheid?

De suikerbietentelers maken zich terecht zorgen over hun toekomst. Sinds het wegvallen van het suikerquotum hebben ze geen makkelijke financiële jaren achter de rug. Ook teelttechnisch kregen ze stevige uitdagingen te verwerken, helaas ook tijdens de afgelopen campagne. Alweer blijkt dat de boer zijn portefeuille buiten in weer en wind ligt én dat anderen, zoals de afnemers en politici, beslissen wat hierin kan komen.

Iedereen zal zich het natte jaar 2021 herinneren, en zeker de bietentelers, omwille van de lagere suikerrijkheid. Net dat laatste maakt dat ze een mindere valorisatie kennen voor een product waar ze een jaar lang vakkennis in staken.

De bietenproducent wordt ondertussen bijkomend geconfronteerd met toenemende productiekosten voor zaad en fytoproducten, om nog maar te zwijgen van de meststoffenprijs voor het komende seizoen... Voor de aankoop van zaad zorgt de Tiense Suiker wel voor een korting. Dat...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken