Startpagina Meest recent

Wereldwijde voedselprijzen stijgen in januari

De graadmeter voor de wereldvoedselprijzen is in januari gestegen, grotendeels door aanbodbeperkingen voor plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Leestijd : 2 min

De FAO-index van de voedselprijzen bedroeg in januari gemiddeld 135,7 punten, 1,1 % meer dan in december. De index volgt de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van algemeen verhandelde voedselgrondstoffen.

De prijsindex voor plantaardige oliën van de FAO leidde de opleving in januari met een stijging van 4,2 % op maandbasis en met het omkeren van de daling van december om een historisch hoogtepunt te bereiken. De noteringen voor alle belangrijke oliën stegen, mede onder impuls van de stijgende prijzen voor ruwe olie.

De prijzen voor palmolie werden grotendeels ondersteund door de bezorgdheid over een mogelijke vermindering van de exportmogelijkheden vanuit Indonesië, 's werelds grootste exporteur, terwijl de prijzen voor sojaolie werden ondersteund door robuuste importaankopen, vooral vanuit India, de prijzen voor raapzaadolie werden opgedreven door aanhoudende aanbodkrapte, en de noteringen voor zonnebloemzaadolie werden beïnvloed door aanbodkrapte en een stijgende wereldwijde importvraag.

Over de recente prijsstijging voor plantaardige oliën zei Boubaker Ben-Belhassen, directeur van de afdeling Markten en Handel van de FAO het volgende: “De beperkte exportmogelijkheden en andere beperkingen aan de aanbodzijde, met name tekorten aan arbeidskrachten en ongunstige weersomstandigheden, hebben de plantaardige-olieprijzen opgedreven tot ongekende hoogten. De vrees bestaat dat de gevolgen van deze beperkingen niet snel zullen afnemen.”

De zuivelprijsindex van de FAO steeg met 2,4 %, de 5de maandelijkse stijging op rij, waarbij de sterkste stijgingen werden genoteerd voor magere melkpoeder en boter. De krapte op de mondiale zuivelmarkten werd in de hand gewerkt door de geringere beschikbaarheid van West-Europese exportproducten en de onder het gemiddelde liggende verwachtingen voor de melkproductie in Oceanië in de komende maanden, alsook door vertragingen bij de verwerking en het vervoer als gevolg van het corona-gerelateerde tekort aan arbeidskrachten.

De FAO-index van de graanprijzen is in januari met 0,1% gestegen ten opzichte van december. De exportprijzen voor maïs stegen in de loop van de maand met 3,8% onder invloed van de bezorgdheid over de aanhoudende droogte in Zuid-Amerika, terwijl de wereldtarweprijzen met 3,1% daalden als gevolg van de grote oogsten in Australië en Argentinië. Lagere oogsten en gestage aankopen door Aziatische kopers leidden tot een stijging van de internationale rijstprijzen met 3,1 % op maandbasis.

De FAO-index van de vleesprijzen is in januari licht gestegen, waarbij de wereldprijzen voor rundvlees een nieuwe piek bereikten doordat de mondiale importvraag groter was dan het exportaanbod, terwijl de prijzen voor schapen- en pluimveevlees verzwakten doordat het exportaanbod groter was dan de importvraag. De noteringen voor varkensvlees stegen licht, ten dele als gevolg van de stijgende inputkosten die het mondiale aanbod afremden.

De suikerprijsindex van de FAO was de enige subindex die in januari daalde, met 3,1 % ten opzichte van de voorgaande maand, als gevolg van gunstige productievooruitzichten in belangrijke exporteurs India en Thailand, alsook van verbeterde regenval en lagere ethanolprijzen in Brazilië.

Lieven Vancoillie-FAO

Lees ook in Meest recent

Meer artikelen bekijken