Startpagina Energie

Premie voor wie van asbestdak een zonnedak maakt

Wie nog dit jaar het initiatief neemt om het asbestdak van een loods of stal te vervangen door een dak met zonnepanelen, kan rekenen op een tijdelijke en eenmalige premie van de Vlaamse overheid. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir bekendgemaakt.

Leestijd : 2 min

De premie bedraagt 12 euro per vierkante meter. De Vlaamse regering maakt er 23 miljoen euro voor vrij.

Niet voor woningen

De premie is bedoeld voor niet-verwarmde en niet-residentiële gebouwen en dus niet voor woningen. Daarvoor bestaat er al een investeringspremie voor zonnepanelen en een premie voor asbestverwijdering. Maar Vlaanderen telt ook meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die veel asbest bevatten. Maar eigenaars van die gebouwen stellen de plaatsing van zonnepanelen uit omdat er een verbod is op het plaatsen van zonnepanelen op asbestdaken.

Daarom komt minister van Energie Zuhal Demir met een tijdelijke premie voor wie dit jaar initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen naar zonnedak. “In het belang van de gezondheid van alle Vlamingen moeten asbestdaken zo snel mogelijk verdwijnen. Tegelijk moeten we dat momentum aangrijpen om ook maximaal investeringen in hernieuwbare energie te bekomen. Dat doen we met dit initiatief op een verstandige manier, zonder in oversubsidiëring te vervallen”, zegt de N-VA-minister.

Voor 31 december 2022

Wie voor 31 december 2022 initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen tot een zonnedak, kan rekenen op een premie van 12 euro/m² als hij aan de voorwaarden voldoet. In totaal is hiervoor 23 miljoen euro vrijgemaakt. “Als het volledige budget opgebruikt wordt, kunnen we een extra oppervlakte van bijna 2 miljoen m2 gesaneerde asbestdaken bekomen en een bijkomend vermogen van ongeveer 40 MW aan zonnepanelen. Of om het visueel voor te stellen: 300 extra voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen”, rekent minister Demir uit.

Alle informatie over de premie en de voorwaarden staan op: www.energiesparen.be/premie-asbestverwijdering-in-combinatie-met-zonnepanelen-2022

Belga

Lees ook in Energie

Bijna een kwart meer zonne- en windenergie in 2023

Energie De productie van hernieuwbare energie heeft in België vorig jaar opnieuw een record verbroken. Zonnepanelen en windmolens leverden bijna een kwart meer stroom op, zo blijkt uit gegevens van hoogspanningsnetbeheerder Elia.
Meer artikelen bekijken