Startpagina Actueel

Zuhal Demir verdedigt maatregelen in stikstofdossier

"Op wie moet men boos zijn? Op een minister die 2 jaar op haar stoel zit of een organisatie die in het verleden nooit haar verantwoordelijkheid heeft genomen." Zo heeft Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) zondag in De Zevende Dag het akkoord over het stikstofdossier verdedigd tegen de kritiek vanuit de landbouwershoek.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering kondigde woensdag een doorbraak aan in het stikstofdossier. De regering maakt tot 2030 3,6 miljard euro vrij. Landbouwbedrijven die erg veel stikstof uitstoten, zullen tegen 2025 de deuren moeten sluiten, terwijl de regels voor toekomstige vergunningen strenger worden.

Het akkoord kwam hard aan bij de landbouwers. "De landbouw is een zeer veerkrachtige sector die heel gemotiveerd oplossingen wil zoeken. Met het akkoord dat op tafel ligt, is die motivatie in elkaar geknakt", getuigde ook Lotte Arkens, advocate en voorzitster van Groene Kring Limburg.

Minister Demir benadrukte dat het stikstofprobleem al bestaat van 1997. Zij kijkt daarbij naar de Boerenbond - "een miljardenbedrijf" - dat altijd gebaat is geweest met een intensieve veeteelt. Die organisatie "moet zich een spiegel voorhouden" en zich afvragen of het model dat ze verdedigd heeft, wel leefbaar was.

Gewoon blijven voortdoen zonder dit akkoord zou de facto neerkomen op een vergunningstop. "Het bad moet geledigd worden. Dat betekent dat we drastische maatregelen moeten nemen, én we moeten er ook voor zorgen dat het bad in de toekomst niet terug overloopt", aldus de minister.

Volgens Arkens blijft de onzekerheid bij de landbouwers. Zo is het volgens haar niet uitgesloten dat jonge boeren nu investeringen doen, maar bij een latere evaluatie misschien opnieuw met ingrepen geconfronteerd zullen worden. Volgens minister Demir is de 3,6 miljard euro die de Vlaamse regering voor het akkoord uittrekt tot 2030 voldoende. Al benadrukt ze wel dat dit akkoord slechts het eerste deel is. "Na 2030 volgt deel twee", luidde het.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken