Startpagina Aardappelen

Terug een Belgapom-notering voor Challenger

Op 4 maart laat Belgapom weten dat er voor Fontane en Bintje geen notering is door een gebrek aan transacties, net als vorige week. Voor Challenger is er wel weer een notering. De prijs bedraagt 200 euro/ton zonder btw.

Leestijd : 1 min

De prijs voor Challenger is even hoog als 2 weken geleden. Met btw bedraagt de Belgapomprijs 212 euro/ton. De marktstemming is rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag. Twee weken geleden noemde Belgapom de marktstemming nog stabiel.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken