Startpagina Tuin

Minister Schauvliege steunt tuinders in volkstuin van Asse

Joke Schauvliege (CD&V) heeft donderdag een bezoek gebracht aan de samentuin in Zellik, deelgemeente van Asse in Vlaams-Brabant. De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw kwam er de tussentijdse resultaten bekijken van 'Groe(n)ten uit Asse'. Dat project kreeg anderhalf jaar geleden subsidies van het Vlaamse plattelandsbeleid voor de aanleg van een samentuin.

Leestijd : 1 min

Door een samenwerkingsverband tussen de gemeente Asse, Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Natuurpunt, Regionaal Landschap Groene Corridor, RISO Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant worden omgevingswerken uitgevoerd voor een ecologische tuin. De volkstuin, opgenomen in het landinrichtingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij, heeft ook een sociale functie in de verstedelijkte rand rond Brussel.

De werken effenden het pad voor de bouw van een nieuw samentuinhuis. Dat wordt een ontmoetingsplaats voor iedereen die graag samenkomt om te tuinieren en kadert in het landinrichtingsproject Molenbeek en Maalbeek, waar de Vlaamse Landmaatschappij sinds 2008 in Asse werk van maakt. Het moet de bestaande open ruimte opwaarderen en verbinden binnen een verstedelijkte context. De volkstuinensite langs de Molenbeek vormt een van de groene eilanden.

De Vlaamse regering trekt 1,1 miljoen euro uit om de open ruimte in Asse te versterken. "Via landinrichting worden deze tuinen gelinkt aan de ruimere omgeving", zegt minister Schauvliege. "Het ecologisch samentuinhuis is een plaats om samen te komen, scholen te ontvangen en evenementen te organiseren. Het moet de sociale cohesie en de bedrevenheid in het ecologisch samen tuinieren een duwtje in de rug geven."

Belga

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken