Startpagina Actueel

Meer VLIF-steun voor hoevewinkels en -toerisme

De Vlaamse land- en tuinbouwer zet meer en meer in op verbreding, zoals in de opening van een hoevewinkel of de uitbating van hoevetoerisme. Dat blijkt ook uit het aantal aanvragen voor VLIF-steun. Ongetwijfeld zit de coronapandemie daar ook voor iets tussen.

Leestijd : 2 min

Sinds de start van de coronapandemie vinden alsmaar meer Vlamingen de weg rechtstreeks naar de boer. Dat blijkt ook uit de (beperkte) groei van het aantal hoevewinkels en van de investeringen voor hoevetoerisme.

Aangevraagde investeringen

Uit cijfers van het Vlaams Landbouw-investeringsfonds (VLIF) waren er in 2019 83 aanvragen voor steun aan hoevewinkels. In 2020 waren er 145 aangevraagde investeringen voor het installeren en inrichten van hoevewinkels. Dat aantal liep in 2021 op tot 154. Dat blijkt uit cijfers van het departement Landbouw en Visserij.

Ook het aantal aangevraagde investeringen in het kader van hoevetoerisme is in Vlaanderen gestegen. In 2020 waren er 11 aanvragen voor VLIF-steun, in 2021 liep dat aantal op tot 17.

Zoals blijkt uit de VLIF-activiteitenverslagen is West-Vlaanderen de koploper qua aantal investeringen binnen de land- en tuinbouwsector.

De kustprovincie is dan ook de grootste land- en tuinbouwproducent in Vlaanderen.

Doorgaans het minste investeringen zijn er dan ook in Limburg en Vlaams-Brabant. Antwerpen en Oost-Vlaanderen liggen ertussenin en zijn qua aantal investeringen meestal gelijkwaardig.

“Deze trend is ook waar te nemen bij de specifieke investeringen in hoevewinkels”, antwoordt Vlaams minister Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers. “Voor hoevetoerisme zijn de aantallen te klein om betrouwbare conclusies te trekken.”

Bijna 2 miljoen VLIF-steun

In totaal gaf Vlaanderen in het kader van VLIF-steun in 2020 1,2 miljoen euro uit aan investeringen voor hoevewinkels. In 2021 liep dat bedrag op tot 1,7 miljoen. Voor wat betreft de investeringen in het kader van hoevewinkels was dat voor 2020 313.500 euro VLIF-steun en in 2021 bijna 700.000 euro VLIF-steun voor de ingediende projecten.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken