Startpagina Varkens

AVP blijkt moeilijk te stoppen

Duitsland heeft intussen al sinds september 2020 te maken met Afrikaanse varkenspest (AVP). Het virus blijft duidelijk zijn weg vinden in de everzwijnpopulaties. Begin dit jaar werden ook besmettingshaarden gevonden in het noorden van Italië.

Leestijd : 3 min

Alhoewel AVP in ons land al een tijdje is gestuit, blijft dit virus in andere regio’s in Europa rondwaren. Daarnaast blijft het virus ook in heel wat Aziatische landen aanwezig.

Teller blijft tikken in Duitsland

Met 31 bevestigde gevallen in de periode tussen 2 en 9 maart blijft het aantal wilde zwijnen dat in Duitsland besmet raakte met Afrikaanse varkenspest (AVP) wekelijks stijgen. De week voordien waren er ook 42 bijkomende gevallen gesignaleerd. Zo lezen we in Pig Progress, dat de wereldwijde AVP-situatie op de voet volgt.

De teller in het Duitse Tierseuchen-Informationssystems (TSIS) staat nu op 3.540. Op 10 september 2020 werd in Brandenburg het eerste AVP-geval bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Sindsdien zijn er uitbraken in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Saksen. Alle besmette dieren werden dus aangetroffen in het oosten van Duitsland, nabij de Poolse grens.

Maatregelen

Midden februari stelde de deelstaat Saksen nog 1,5 miljoen euro ter beschikking voor maatregelen gericht op het fors verminderen van het wildezwijnenbestand. Door het beschikbare budget kunnen jagers op een intensievere wijze jagen op wilde zwijnen.

Naast meer jagers en een hogere jachtvergoeding wordt ook gedacht aan het gebruik van drones, drukjacht en desinfectiemiddelen. In een toelichting verklaarde verantwoordelijk staatssecretaris Sebastian Vogel: “De beste manier om het AVP-virus niet verder te laten verspreiden en om gerichter te bestrijden is alleen mogelijk door een forse vermindering van het grote aantal wilde zwijnen in de betroffen regio’s. Ze vormen de belangrijkste dragers van het AVP-virus.”

Tweede hek

Daarnaast plant minister van Landbouw van Mecklenburg-Voor-Pommeren Till Backhaus nog steeds om een tweede hek langs de Poolse grens te bouwen. In september 2021 heeft de deelstaatregering al 5,8 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop, bouw en het onderhoud van het hek, dat parallel aan het eerste hek moet worden geplaatst over een lengte van ongeveer 100 km langs de Duits-Poolse grens.

In tegenstelling tot het bestaande hek, dat 1,50 m hoog is, wordt het nieuwe hek 1,30 m hoog. Volgens wetenschappelijke rapporten is de hoogte voldoende om wilde zwijnen veilig af te schrikken en om het voor dam- en edelherten gemakkelijker te maken om over te springen. De constructie van het tweede hek is bedoeld om een AVP-beschermingscorridor te creëren. Deze moet voorkomen dat migrerende wilde zwijnen Mecklenburg-Vorpommern binnenkomen.

Verspreiding in Europa en Azië

In de eerste 3 weken van februari werden in Polen (215), Duitsland (127) en Roemenië (115) de meeste AVP-gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. In het Italiaanse Piëmonte en het aangrenzende Ligurië werden in deze periode 11 AVP-gevallen bevestigd. In deze regio werden sinds begin januari de eerste AVP-gevallen bij wilde zwijnen geregistreerd. De Italiaanse overheid wil er ook een hekwerk van 113 km plaatsen om het betrokken gebied in te dijken en om de besmettingen de baas te worden.

AVP raast ook door het Aziatische continent en is aanwezig in China, Vietnam, Cambodia, Mongolia, Noord-Korea, Laos, Myanmar, de Filipijnen, Zuid-Korea, Oost-Timor, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Sinds januari rapporteert ook Thailand eindelijk zijn AVP-uitbraken aan het OIE (Wereldorganisatie voor Diergezondheid). Intussen werden er 61 haarden geregistreerd.

AV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken