Startpagina Akkerbouw

Koolzaadglanskever kan nu sterk uitbreiden

Zowel de temperatuur als de kalender vertellen ons dat het lente is. De koolzaadglanskever is net als vorig seizoen op de afspraak. Het eerste perceel koolzaad uit het waarnemingsnetwerk bereikte dinsdag 22 maart de schadedrempel van gemiddeld 3 tot 4 kevers per plant. Zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG).

Leestijd : 2 min

Drie van de 10 waarnemingsvelden in Vlaams-Brabant zijn nog veilig voor de blinkend zwarte kevertjes, maar het merendeel van de koolzaadpercelen komt nu in de gevarenzone. Op het perceel in Waanrode werden reeds 3 kevers per plant waargenomen. Waar er gemiddeld 1 à 2 kevers per plant geteld worden (< schadedrempel 3 tot 4 per plant), mag je je bij aanhoudend zacht weer aan een snelle plaaguitbreiding verwachten. Koolzaadtelers die midden deze week een groeiverkorting uitvoeren en in die situatie verkeren, kunnen beide behandelingen combineren.

Op juiste tijdstip

Denk er wel aan dat je het probleem glanskever pas moet oplossen wanneer het zich stelt. Te vroeg behandelen is zinloos en zo riskeer je met één behandeling niet toe te komen om veilig aan het stadium volle bloei te geraken. Is de schadedrempel nog niet bereikt, dan stel je de bestrijding beter uit. Later deze week kan je dan een groter aantal kevers raken met insecticiden die het van hun contactwerking moeten hebben. Donderdag en vrijdag doen we opnieuw waarnemingen, zowel op onbehandelde als reeds behandelde percelen. Door 2 en 7 dagen na de bestrijding naar kevers te zoeken, krijgen we een idee van de effectiviteit van de bestrijding.

De waarnemingen vorig seizoen leerden dat een goede spuittechniek belangrijk is bij de bestrijding van de glanskever. Dat wil zeggen voldoende water gebruiken en spuiten wanneer de kevers actief zijn – op een warm en zonnig moment van de dag. Opgelet indien er al bloemetjes openstaan op je perceel want dan is het koolzaad aantrekkelijk voor bijen. Dat is een reden om het tijdstip van bestrijding wat later op de dag te kiezen.

Opvallend is dat we veel meer snuitkevers waarnemen dan vorig jaar. De plaagdruk op 10 koolzaadpercelen die verspreid gelegen zijn in de provincie Vlaams-Brabant is een goede indicatie voor elke koolzaadteler. Toch blijft het belangrijkste advies dat elke teler de eigen percelen dient te controleren!

Voor meer info kan je terecht bij: wim.fobelets@vlaamsbrabant.be.

Wim Fobelets, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken