Startpagina Actueel

Vanaf 28 maart wijzigingen wetgeving bij verplaatsen paardachtigen tussen Frankrijk en België

Vanaf 28 maart wordt het memorandum tussen België en Frankrijk voor de verplaatsing van paardachtigen gewijzigd. Tot nu toe was het gezondheidscertificaat niet verplicht voor bepaalde types van verplaatsing tussen België en Frankrijk.

Leestijd : 2 min

Door de wijziging wordt deze mogelijkheid beperkt tot de Franse grensdepartementen. Het memorandum tussen België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg blijft voorlopig ongewijzigd.

Naar aanleiding van de nieuwe Europese diergezondheidswetgeving (Animal Health Law, AHL) zal op 28 maart 2022 een nieuw memorandum voor de verplaatsing van paardachtigen tussen België en Frankrijk in werking treden. Dit nieuw memorandum maakt bepaalde types van verplaatsing zonder gezondheidscertificaat met de grensdepartementen van Frankrijk: Aisne, Ardennen, Maas, Meurthe-et-Moselle, Nauw van Calais en Noorderdepartement mogelijk.

Dit betekent dat alle paardachtigen (paarden, pony’s, ezels, zebra’s, …) die vanaf 28 maart tussen België en andere Franse departementen worden verplaatst, wel vergezeld moeten zijn van een gezondheidscertificaat dat wordt afgeleverd door het FAVV.

Voorwaarden

Er zijn voorwaarden verbonden om te reizen met paardachtigen zonder gezondheidscertificaat tussen België en de betrokken Franse departementen. De afwijking van de eis inzake het gezondheidscertificaat geldt enkel voor verplaatsingen binnen de betrokken grondgebieden met het oog op:

- recreatieve activiteiten;

- tentoonstellingen, sportieve, culturele en soortgelijke activiteiten;

- het weiden van dieren in weidegebieden;

- door paardachtigen verrichte werkzaamheden.

De exploitanten moeten hun paardachtigen uiteraard terugbrengen naar het land van vertrek wanneer de verplaatsing waarvoor de afwijking geldt, is beëindigd.

Het memorandum tussen België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg blijft voorlopig ongewijzigd

Voor de verplaatsing tussen België, Nederland en Groothertogdom Luxemburg wordt er ook gewerkt aan een nieuw memorandum. Tot de publicatie ervan blijft het memorandum van overeenstemming van 2017 van toepassing op het niet-commercieel verkeer tussen deze landen. Hier zijn dus momenteel nog geen wijzigingen.

Het FAVV en dierengezondheid

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is in België ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van gereglementeerde dierziekten.

FAVV

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken