Startpagina Vleesvee

Plannen om embryo’s van BWB te exporteren naar Kazachstan

Het bedrijf Ecodynamics ziet nog weinig expansiemogelijkheden voor Belgisch witblauw in Vlaanderen, en onderzoekt daarom de export van embryo’s naar onder meer Kazachstan. Op 17 maart bezocht Margulan Baimukhan, de ambassadeur van Kazachstan, het vleesveebedrijf Stal Blockeel in Oudenaarde om het Belgisch witblauwe ras te leren kennen en om de mogelijkheden te bekijken.

Leestijd : 3 min

Op veel Vlaamse veeteeltbedrijven met Belgisch witblauw (BWB) streven boeren al jaren naar het fokken van een zo mooi mogelijk dier. Nu de bedrijven in Vlaanderen moeten inkrimpen, hoopt Ecodynamics op een toekomst in de export van embryo’s. “Niet enkel de embryo’s willen we exporteren, maar ook alle expertise rond BWB”, klinkt het.

Exporteren van embryo én expertise

Roland Vancauwenberghe, executive manager van Ecodynamics: “Door de jaren heen hebben Vlaamse vleesveehouders en dierenartsen buitengewone expertise ontwikkeld omtrent de kweek van genetische toprunderen. Het BWB is het rund met de laagste footprint van alle soorten vleesvee, wat met betrekking tot het klimaatplan bijzonder belangrijk is. Daarnaast bestaat een BWB-rund uit minstens 70% bruikbaar vlees, wat veel is in vergelijking met andere vleesveerassen.”

Ecodynamics is intussen gestart met een studie in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) om onder meer de voordelen van BWB aan te tonen en om een duidelijke methodiek te ontwikkelen voor het produceren/inplanten van embryo’s.

“Enkel het embryo naar Kazachstan exporteren is niet genoeg om het project daar te doen slagen. Om een perfect BWB-rund groot te brengen heeft de veehouder een grote expertise en een aangepast bedrijfsmanagement nodig. Daarnaast is een specifieke opleiding van veeartsen in Kazachstan ook van groot belang”, legt Luc Van Hyfte, CEO van Ecodynamics uit. “Het transplanteren van embryo’s is een vak apart, en daarom willen wij graag samen met enkele gespecialiseerde veeartsen van hier naar Kazachstan trekken om veehouders en veeartsen te informeren en eventueel ook om opleidingen aan te bieden.

Ecodynamics heeft contact met enkele BWB-bedrijven die enkele runderen ter beschikking willen stellen voor het kweken van embryo’s voor export. Roland: “Één koe levert per bevruchting zo’n 5-6 gezonde identieke embryo’s op, en ze kan 5 tot 6 keer per jaar bevrucht worden. Een topdonorkoe kan zo per jaar meer dan 30 nakomelingen genereren.”

Tom laat zien hoe de embryo’s bewaard worden.
Tom laat zien hoe de embryo’s bewaard worden. - Foto: SN

Kazachstan is belangrijk veeteeltland

Roland legt uit waarom Kazachstan een interessante partner kan zijn: “Kazachstan is een belangrijk veeteeltland. De landbouw is een van de belangrijkste sectoren van de economie van dat land. In 2018 waren er iets meer dan 7 miljoen stuks rundvee. Het in 2018 gemaakte plan voor de vleesindustrie van Kazachstan voorziet tegen 2027 een verdubbeling van de rundvleesproductie met de bedoeling om te kunnen exporteren naar China, Iran, Saudi-Arabië en Vietnam. Het plan steunt kleine bedrijven met 100 tot 200 runderen om uit te breiden, en daarnaast zijn er veel bedrijven met meer dan 2000 runderen. Momenteel is 1 op 4 van de actieve bevolking aan de slag in de landbouw.

Dat biedt mogelijkheden om BWB te introduceren. Het sperma van onze dieren gaat al langer naar Kazachstan, maar wij willen dus starten met de export van embryo’s met inbegrip van de nodige training over voedersystemen, het fokken van BWB, bevruchten en kalvingen. Ecodynamics kan een beroep doen op de uitgebreide kennis van de Belgische kwekers van BWB en op de knowhow van aan de Universiteit Gent opgeleide dierenartsen. Ook de bijhorende engineering, zoals stalinrichting en stallenbouw, maken deel uit van het exportproject. Hiermee creëren we kansen voor onze Belgische vleesveebedrijven, KI Centra en stamboekorganisaties.

Na een rondleiding op het vleesveebedrijf Stal Blockeel, reageerde de ambassadeur alvast enthousiast: “Landbouw is zeer belangrijk in Kazachstan en ons doel is om de sector verder uit te breiden. Ik zal de mogelijkheden voor het importeren van BWB-embryo’s zeker bespreken met de minister van Landbouw en met de Belgische Ambassadeur in Kazachstan. Ik zie alvast kansen in een samenwerking en zou in de nabije toekomst graag enkele experten uit België ontvangen in Kazachstan, zodat zij onze landbouwers en veeartsen te woord kunnen staan.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken