Startpagina Actueel

Minder afschot door de coronacrisis?

Uit cijfers van het INBO blijkt er in 2020 een lager afschot te zijn. Dat herstelde in 2021. Vermoedelijk is er een corona-effect.

Leestijd : 2 min

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dit artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.

Er mag op deze wildsoorten worden gejaagd als de jacht wordt geopend door het Jachtopeningsbesluit.

Afschotplan en -cijfers

Het Jachtopeningsbesluit regelt per bejaagbare wildsoort in welke periode men mag jagen. Er zijn openingstijden voor de gewone jacht en voor de bijzondere jacht. Het afschotplan bepaalt hoeveel dieren van welk geslacht of leeftijd er mogen geschoten worden per jaar en per wildbeheerseenheid.

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) informeerde bij bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) naar de afschotcijfers voor de jachtseizoenen van de voorbije 3 jaar en naar de conclusies die daaruit kunnen getrokken worden.

De minister antwoordde dat voor wat betreft de grofwildsoorten alle beschikbare cijfers kunnen teruggevonden worden op de website van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) (https://grofwildjacht.inbo.be).Tabel 1 geeft een overzicht van de afschotcijfers van 2019, 2020 en 2021.

13-3340-JACHT-web

Corona-effect

“Afschotcijfers over een korte periode kunnen aangewend worden als benadering voor het bekijken van relatieve verschillen in populatiedensiteit. Deze cijfers geven over het algemeen een goed beeld over de verspreiding en populatiedensiteit van de soorten, maar het INBO hanteert langere termijnen voor trendanalyses. Specifiek voor grofwild wordt er in Vlaanderen gewerkt met een driejarencyclus voor het toekennen, evalueren en bijsturen van het afschot. De resultaten per blok van 3 jaar worden vergeleken met de vorige periodes. Dit neemt niet weg dat de laatste 3 jaar relatief ten opzichte van de vorige jaren bekeken kunnen worden”, stelde minister Demir.

Uit de cijfers voor ree blijkt er in 2020 duidelijk een lager afschot te zijn, wat mogelijk een corona-effect zou kunnen zijn. Na een daling in 2020 zien we dat in 2021 het reewildafschot terug stijgt in de lijn van de verwachtingen.

Ook voor wild zwijn (everzwijn) is er in 2020 een vermoedelijk corona-effect waar te nemen, waarbij de bijdrage van de drukjachten aan het totale afschot in de herfst in 2020 lager is dan in 2019. Ook hier zien we dat in 2021 het afschot terug sterk toeneemt. In het najaar van 2021 ligt het afschot van wild zwijn duidelijk hoger dan in de vorige jaren.

Stijn De Roo: “Er was minder afschot door de coronacrisis. Corona heeft duidelijk invloed gehad op de afschotcijfers voor ree en wild zwijn. De cijfers hebben zich hersteld in 2021. Dit is belangrijk voor het evenwicht in het wildbestand en in de natuur.”

AV

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken