Startpagina Varkens

Vlaanderen wil af van chirurgische castratie

Van de jaarlijks 11 miljoen varkens die in Vlaanderen worden geslacht, zijn de helft beren. Uit cijfers die volksvertegenwoordiger Sofie Joosen (N-VA) van GAIA ontleent, blijkt dat 80% van deze beren chirurgisch wordt gecastreerd. Dat strookt niet met de voortrekkersrol die Vlaanderen opneemt ten voordele van het welzijn van dieren.

Leestijd : 3 min

Minister Ben Weyts (N-VA), verantwoordelijk voor dierenwelzijn, beaamt dat de chirurgische castratie van biggen een reëel dierenwelzijnsprobleem is. Hij is voorstander van een omschakeling naar het gebruik van intacte beren. In de toepassing van immunocastratie ziet hij een andere mogelijkheid.

De minister beseft dat de realiteit van de markt een volledig verbod op chirurgische castratie nog steeds in de weg staat. Dat belet Vlaanderen niet om te blijven ijveren om de Europese Commissie te vragen om de wetgeving rond castratie van varkens te herbekijken. De bedoeling is tenslotte om de chirurgische castratie helemaal uit te sluiten.

Verdoving is geen oplossing

Verdoofde castratie is een mogelijke overgangsmaatregel, maar geen duurzame oplossing. Experten zijn van mening dat er nog steeds geen eenduidig verdovingsprotocol kan worden aangediend dat tegelijkertijd effectief, veilig en praktisch ook gemakkelijk toepasbaar is. Het toezicht op het effectieve gebruik van de verdoving blijft bovendien een moeilijke tot vrijwel onmogelijke opdracht.

Uit een Zweeds universitair onderzoek leert Sofie Joosen dat intacte beren tot 15% minder voer nodig hebben om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren. Niet castreren heeft dus voordelen op het vlak van milieu: minder voederopname resulteert in minder mest.

Berengeur aan de slachtlijn

Detectie van berengeur aan de slachtlijn is ook een manier waarmee men vlees met een dergelijke geur uit het circuit kan houden. Om vooruitgang te boeken voor de snelle detectie van berengeur aan de slachtlijn is een verdere verfijning van het gebruik van Rapid Evaporative Ionisation Mass Spectrometry (Reims) belangrijk. Uit praktijktesten blijkt dat obstakels zoals de software en de snelheid van de testen de toepassing ervan in de weg staan.

Ook in Denemarken voert men een onderzoek uit naar het detecteren van berengeur aan de slachtlijn. Het gaat daar om een andere techniek: de Laser Diode Thermal Desorption - Tandem Mass Spectroscopy. Deze methode meet rechtstreeks, snel en accuraat de belangrijkste componenten van berengeur. Dat zijn androstenon en scatol. In laboratoriumomstandigheden zijn de resultaten veelbelovend. De toets met de realiteit moet echter nog plaatsvinden.

Aversie tegen immunocastratie

Er is nog geen echte toepassing uitgerold in een concreet slachthuis, al blijft minister Weyts uitkijken naar opportuniteiten om het aandeel immunogecastreerde en intacte beren te verhogen in Vlaanderen en in Europa. De minister denkt dat het gros van de binnenlandse retailers zich al bedient van vlees van immunogecastreerde varkens.

Op buitenlandse markten stelt zich echter een probleem. Er is dermate aversie tegen de techniek dat zelfs het biolabel niet kan worden toegekend in geval van immunocastratie. Dat geldt ook ten aanzien van verre buitenlandse markten. Mogelijk heeft dat te maken met de weerslag van de hormonencrisissen.

De verdoving is bovendien een diergeneeskundige behandeling die door een dierenarts moet uitgevoerd worden. Pistes om naar een vereenvoudiging te gaan, liggen moeilijk, omdat hier een federale regelgeving geldt. De wetgeving van diergeneeskundige behandelingen is niet in een-twee-drie aan te passen.

Fons Jacobs

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken