Startpagina Onderwijs

VABI Roeselare: Zevende jaar Melkvee bestaat 7 jaar!

Zo’n 7 jaar geleden is het 7e TSO Melkvee van start gegaan in VABI Roeselare, als eerste gespecialiseerde melkveeopleiding in Vlaanderen. We maakten een richting op maat van leerlingen landbouw die zich willen specialiseren in melkvee. We zetten sindsdien in op management, voeding, praktijk, stage en veel bezoeken.

Leestijd : 4 min

Ondertussen hebben we al meer naambekendheid, ook met onze alias Young Dairy Farmer School. We zijn trots dat we 7 jaar later zo’n 50 leerlingen hebben opgeleid tot toekomstige melkveehouders of werknemers in de sector. Hoe ver staan we? Hoe pakken we het aan? En wat zijn de ervaringen na 7 jaar? We laten hieronder een paar (oud-)leerlingen aan het woord.

Meehelpen op melkveebedrijf of specialisatiejaar volgen?

Eén van onze eerste leerlingen in het eerste jaar was Anthony Vandenberghe uit Boezinge. Zeven jaar later heeft hij het melkveebedrijf gedeeltelijk overgenomen. Anthony: “Toen ik afstudeerde in 6TSO Landbouw in het VABI stond ik voor de keuze tussen thuis helpen op het bedrijf of 7TL volgen. 7TL stond toen nog in de startblokken. Het specialisatiejaar sprak me wel aan door de combinatie 2 à 3 dagen per week les en 1 dag stage, een ideaal jaar tussen naar school gaan en thuis blijven op het bedrijf. De eerste week in 7TL begon al heel goed: 3 dagen naar een rundveebeurs in Rennes. De lessen kan je niet vergelijken met het middelbaar, we zitten daar echt om thuis ons bedrijf te verbeteren. We gingen op bezoek naar collega-veehouders, we leerden werken op een rantsoenprogramma, trokken op buitenlandse stage naar Denemarken op een landbouwschool…

Nu 6 jaar na 7TL ben ik enorm content 7TL gevolgd te hebben. Na 7TL hebben we een club opgericht met alle oud- en nieuw-7TL’ers, nl. de Young Dairy Farmer Club. Zo kunnen we steeds blijven leren van elkaar om ons bedrijf samen nog te verbeteren. Zo is er nu een battle tussen oud en nieuw om een zo hoog mogelijk voersaldo te halen. Dit stimuleert ons allemaal om ons bedrijf te verbeteren. Voor 7TL behaalden we niet de 30 l meetmelk, na 7TL zijn we stelselmatig gestegen tot nu meestal rond de 35 l. Aan een gemiddeld voersaldo van 20 cent/l over de laatste 7 jaar heen, zorgt dit voor 1 euro meer voersaldo per koe per dag, of 365 euro per koe per jaar!”

Optimalisatie van het melkveebedrijf

Het 7e jaar zet in deze jaren sterk in op de optimalisatie van het melkveebedrijf. Dit is de kern van het jaar en dit doen we bij droogstand, jongvee en melkvee. We kijken bij elke diergroep wat nodig is tot het kleinste mineraal, maar we zijn ook bezig met praktische zaken zoals klauwverzorging. Of we goed bezig zijn, bekijken we in de bedrijfseconomische boekhouding. Er zit nog in elk jaar, bij elke leerling, op elk bedrijf, veel of weinig liters, ruimte voor verbetering. Als we de laatste 7 jaar overschouwen, gaat het arbeidsinkomen van de leerlingen per uur van 0 tot 30 euro per arbeidsuur. Dit bewijst dat er veel potentieel is.

Bijleren over koeien

Axel Colaert, oud-leerling uit Keiem, laten we even aan het woord: “Vorig jaar volgde ik de specialisatie Melkvee omdat ik graag met koeien werkte, maar er niet zo veel van kende. In het begin van het jaar legden we direct een stevige basis en konden we zelf ons rantsoen samenstellen. We leerden klauwen bekappen en bezochten zeer veel bedrijven waar iedereen telkens wel iets van mee naar huis nam. Nu ik afgestudeerd ben en thuis help, was 7TL de ideale stap omdat ik nu weet wat ik moet doen als ik een koe zie die iets mankeert, of als er iets niet goed loopt op het bedrijf. We zien dat de economische cijfers er merkelijk op verbeterd zijn en onze algemene kennis heeft ook een grote stap vooruit gemaakt. In 7TL leggen ze in VABI de focus op alles wat met de koe te maken heeft en het rantsoen, dit ken en snap ik nu ook veel beter.”

Ook leerlingen uit Nederland en Oostkantons

Ondertussen zijn we een 7-tal jaar verder, en zitten er 9 leerlingen in 7TL. De leerlingen komen niet meer enkel uit West-Vlaanderen. Dit jaar mochten we leerlingen verwelkomen uit bijna heel Vlaanderen, Nederland en zelfs uit de Oostkantons, zoals Robbe D’Haene: “Ik ben 19 jaar. Thuis hebben we een melkveebedrijf van zo’n 120 koeien in Elsenborn. Door veel bezoeken te doen in zowel binnen- als buitenland krijg ik meer inzicht in het melkveebedrijf om toe te passen thuis. Ik ben dit jaar al 2 weken vrijwillig op buitenlandse stage geweest in Zwitserland.

Momenteel zit ik in Denemarken op stage in een school waar we met 6 leerlingen van 7TL een praktijkcursus melkvee volgen. Na 7TL kan je ook nog instappen in een vrijwillig programma 7TL+. Zo ga ik vanaf september 6 maanden naar Canada naar een drietal bedrijven, en dit onder het Erasmus-programma. Het is het waard om elke week af te zakken naar Roeselare, want dit jaar is een investering voor de rest van mijn carrière. En het vliegt voorbij!”

Alle jongeren met landbouwopleiding welkom

Het 7e jaar melkvee heeft in die 7 jaar al een grote evolutie meegemaakt. Toch blijft het bijzonder interessant om het melkveebedrijf in al z’n facetten te ontrafelen en om meer inzicht te krijgen om op de juiste nagels te kloppen, zowel als leerling als leraar. De meeste leerlingen volgen 7TL na 7BSO of 6TSO Landbouw, maar evenzeer hebben we goede ervaringen met leerlingen die bijvoorbeeld een B-cursus gevolgd hebben. Kortom: alle jongeren met interesse in melkvee die een landbouwopleiding gevolgd hebben zijn welkom en kunnen maar bijleren. Iedereen is welkom op onze opendeurdag op Hemelvaart 26 mei 2022 in de Zuidstraat 27 Roeselare. Meer info over 7TL melkvee via www.ydfc.be en onze studierichtingen Landbouw, Tuinbouw, Dierenzorg, Biotechnieken en Biotechnische wetenschappen via www.vabi.be.

Pieter-Jan Vanhoutte, VABI

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken