Opleiding Agro- en biotechnologie zet in op landbouw van de toekomst
De landbouwsector zit volop in een transitie. Zowel vanuit de overheid als van bij de consument wordt steeds meer de nadruk gelegd op milieuvriendelijke en toekomstgerichte voedselproductie. Om onze jonge landbouwers hiervoor klaar te stomen, wordt in de afstudeerrichting Landbouw binnen de bacheloropleiding Agro- en biotechnologie aan Odisee gekozen om in te zetten op agro-ecologie en regeneratieve landbouw.

Antoon Vanderstraete, een nieuwe docent aan Odisee, geeft meer uitleg over deze studierichting: “Agro-ecologie en regeneratieve landbouw zijn hippe woorden die we de afgelopen tijd dikwijls in de media tegenkomen. Voor ons zijn het echter meer dan begrippen. Door onze studenten kennis te laten maken met de verschillende facetten van regeneratieve landbouw en agro-ecologie willen we ze klaarstomen voor de toekomst. We geven ze zo de tools om in elke richting binnen de landbouwsector op een bewuste manier om te gaan met natuurlijke bronnen en grondstoffen en om voedsel te produceren met een positieve impact op het leefmilieu en de samenleving.”
Focus op agro-ecologie en regeneratieve landbouw
De aandacht voor agro-ecologie en regeneratieve landbouw is er niet alleen in het nieuwe vak ‘Future Proof Farming’, maar wordt ook verweven in de andere vakken van de afstudeerrichting Landbouw. “We willen als cohogeschool onze studenten op de best mogelijke manier voorbereiden op de toekomst”, haalt Liesbet Devos, opleidingshoofd Agro- en biotechnologie, aan. “Dit doen we onder meer door toekomstgerichte praktijken en technieken te verweven over de verschillende vakken heen. De basis van de opleiding blijft dezelfde: we willen goede en moderne landbouwers opleiden. Kiezen onze studenten later om op een conventionele manier te werken, of kiezen ze voor bijvoorbeeld een biobedrijf, dat laten we aan hen over. Door ze op een diepgaande manier kennis te laten maken met nieuwe en toekomstgerichte landbouwvormen willen we de studenten de nodige inzichten meegeven, waarmee ze een voor hen passend en toekomstgericht landbouwmodel vorm kunnen geven.”
Onderzoeker en dierenarts Jo Vicca vult aan: “Onze opleiding zet volop in op een landbouwmodel dat niet alleen goed is voor het milieu en de samenleving, maar dat ook verder kijkt naar dierenwelzijn en voedselkwaliteit. Agro-ecologische en regeneratieve landbouwmethoden zorgen immers voor een natuurlijkere leefomgeving voor dieren en dragen bij aan de productie van nutriëntrijkere voeding.”
Meer info vind je op www.odisee.be/opleidingen/bachelor-agro-en-biotechnologie.