Landbouwers voeren actie tegen landroof door Colruyt
Op 15 april verzamelen de vertegenwoordigers van de Belgische landbouwgemeenschap met hun tractoren en hun bondgenoten in Halle. Ze protesteren tegen de aankoop van landbouwgronden door Colruyt, wat gezien wordt als een symbool van landroof in België.

Boerenorganisaties, middenveldorganisaties en Réseau de soutien à l'agriculture paysanne (RéSAP), organiseren een boerenoptocht en een symbolische actie voor het hoofdkantoor van Colruyt. Zij hekelen de acties van Agripartners, een dochteronderneming opgericht door Colruyt met het oog op de verwerving van grote oppervlakten landbouwgrond in België. Deze massale aankopen door niet-agrarische investeringsbedrijven zetten de grondprijzen onder zware prijsdruk en bemoeilijken de toegang tot grond voor landbouwers.
Inperken landbouwers
Het model van Colruyt is gebaseerd op de totale controle van de bevoorradingsketen, waardoor de autonomie van de landbouwers verder wordt ingeperkt. Astrid Ayral, vertegenwoordiger van de Fédération unie de groupements d'éleveurs et d'agriculteurs (FUGEA) stelt het alsvolgt: "Dit brengt boeren bijna terug naar een feodaal model."
Met deze actie wil RéSAP iedereen bewust maken van de gevolgen op de landbouw, die voorvloeien uit "de laagste prijs", dé slogan van Colruyt Group. Het hoofddoel is om bij de federale en regionale politieke machthebbers te eisen dat zij de toegang tot landbouwgrond regelen ten gunste van een famiaal- en milieuvriendelijk landbouwmodel.