Startpagina Actueel

Landbouw krijgt garanties in Doel

Na 25 jaar van onzekerheid staat het nu vast dat het polderdorp Doel blijft bestaan. Dertien betrokken partijen en de Vlaamse regering zijn overeengekomen dat de uitbreiding van de Antwerpse haven kan doorgaan. Er zijn ook garanties voor de leefbaarheid, het landschap en het erfgoed van het polderdorp.

Leestijd : 2 min

De havenexploitatie wordt gebufferd ten opzichte van de omliggende polders en de woonkernen krijgen garanties. Het nieuwe getijdendok zal dag en nacht en 7 dagen op 7 operationeel kunnen zijn. Om de leefbaarheid van de landbouw in de streek te verhogen en om het unieke landschap en erfgoed in Doel te waarderen en waar mogelijk te bewaren, komen er extra maatregelen.

Privélandbouwareaal

Eerst en vooral is er het algemene principe van het behoud van het privélandbouwareaal op Linkerscheldeoever.

Het Vlaamse Gewest, De Vlaamse Waterweg nv, de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en het Havenbedrijf Antwerpen zullen alle natuurverplichtingen realiseren binnen een afgesproken maximale oppervlakte van 865 ha. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurverplichtingen waarvoor een herinrichting of herbestemming van landbouwgronden naar natuur nodig is, en natuurverplichtingen waarvoor natuurinclusieve landbouw volstaat, zonder dat men gaat herinrichten of herbestemmen.

Behoud van teeltvrijheid

De afgesproken maximumoppervlaktes gelden zonder nu al vast te leggen waar de percelen voor natuur of natuurinclusieve landbouwgrond precies zullen liggen.

Er zijn wel 2 voorafnames, ten goede van de landbouw. Ten eerste: Prosperpolder Zuid fase 2 en Nieuw Arenberg fase 2 behouden de bestemming landbouw, mét teeltvrijheid. Ten tweede: privébedrijfszetels en hun huiskavels worden uitgesloten voor natuur en natuurinclusieve landbouwgrond, behalve in Doelpolder Midden.

Met bovenstaande toelichting repliceerde viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) op een tussenkomst van haar partijgenote Joke Schauvliege in de landbouwcommissie van het Vlaams parlement.

Minister Crevits verzekerde dat de boeren overheidsgronden ter beschikking krijgen, bijvoorbeeld via meerjarige overeenkomsten of domeinconcessies.

Toekomstige natuurcompensaties

De mogelijke toekomstige natuurcompensaties voor haven- en infrastructuurprojecten gebeuren conform het algemene principe van het maximumareaal. Alle partijen engageren zich ertoe om regelmatig te overleggen met de andere partijen in het verbond en met andere belanghebbende actoren. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en De Vlaamse Waterweg nv oefenen, als het gaat over landbouwgronden, hun voorkooprecht binnen het grondgebied van Beveren en Sint-Gillis-Waas enkel uit in functie van een definitief voorkeursbesluit of van een voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). De landbouwgronden die via voorkooprecht zouden worden verworven, worden behandeld conform het algemene principe van het maximumareaal.

“Het is een evenwichtig akkoord, waarbij ook veel zorg is gedragen voor de landbouw”, concludeert minister Crevits.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken