Startpagina Actueel

Koning en koningin openen Gentse Floraliën

Koning Filip en koningin Mathilde hebben donderdagvoormiddag 28 april in Gent de Floraliën geopend. Het is 6 jaar geleden dat het bloemenfestival plaatsvond. Twee keer was er uitstel door corona.

Leestijd : 3 min

Het thema van de Floraliën is ‘Mijn paradijs, een wereldse tuin’. Algemeen directeur van de Floraliën, Pieter Toebaert, legt uit: "Het algemene thema verwijst naar onze hectische wereld waarin je moet kunnen terugplooien naar je persoonlijke groene en bloeiende paradijs, cocooning heet dat. Het ultieme paradijs vind je bij de schilder Van Eyck en die thematiek zit overal verweven in deze 36ste editie."

Groots bezoek

Rond 10u arriveerde het koningspaar aan het ICC-gebouw in het Gentse Citadelpark. In het bijzijn van Vlaams minister voor Landbouw, Werk en Economie, Hilde Crevits, senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose, Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter en Gents burgemeester Mathias De Clercq kregen de koning en koningin een rondleiding.

De meeste siertelers komen uit Oost-Vlaanderen, sierteeltprovincie bij uitstek, maar er nemen ook floristen deel uit andere Vlaamse provincies en ook van verder, vertelt directeur Toebaert: "We zijn over de taalgrens gegaan, een Waalse federatie doet mee en er zijn zelfs buitenlandse deelnames uit Nederland, Frankrijk, maar ook Japan en Mexico en ja, zelfs Oekraïne."

Er zijn niet alleen bloemen te zien, er is ook een bos. Een mistig, mystiek bos is te vinden op het middenplein van wielerpiste 't Kuipke.

Stand van AVBS

2020 moest een Floraliënjaar worden en aangezien Gent dat jaar ook zijn grootste Vlaamse Meester Jan Van Eyck vierde, moesten Inge Vanover-beke, Jurgen Vandewalle en Inge De Bruycker in 2020 niet ver zoeken naar een thema voor hun paradijselijke tuin. Wie Gent en Van Eyck zegt, zegt immers het Lam Gods. En dat is ook het architectenteam van AVBS niet ontgaan.

Wie de paradijselijke tuin van AVBS op Floraliën Gent bezoekt, zal grote ogen trekken, want het architectenteam pakt tijdens deze tiendaagse uit met een echte remake van het Lam. Leerlingen van het Scheppersinstituut in Wetteren lasten een constructie die bijna 2,5 m hoog en meer dan 2 m lang is en de firma Florensis leverde 2.600 stuks Calocephalus die momenteel bij Maes-Reyns worden opgekweekt. In de aanloop naar de grote opening zal de Calocephalus-vacht van het lam beetje bij beetje groeien tot een wollig schapenvelletje. Komt daarbij dat de constructie op een 2 m hoog groen altaar zal staan en je dus tijdens je wandeling doorheen ons 3D-schilderij plots oog in oog komt te staan met dit imposant meesterstuk.

Stand van ABS

Ook ABS zal aanwezig zijn en de planten uit het ‘Lam Gods’ tentoon stellen. Zo zal je er de ‘Casuarina cunninghamiana’, de tropische rivier eik, kunnen bewonderen. Die lijkt op een sierspar die in volle bloei staat. Naast deze rivier eik staan er meerdere exotische bomen zoals granaat-, citroen-, appelsien- en olijfbomen. Die zijn allemaal mooi herkenbaar op het middeleeuws schilderij van de gebroeders Van Eyck. Verder zal de opmerkzame bezoeker ook de Taxus en de Buxus herkennen.

De blikvangers op de ABS-stand zijn zeer oude azalea’s in diverse vormen. Die azalea’s zullen na afloop van de Gentse Floraliën verhuizen naar de koninklijke serres in Laken.

De Floraliën zijn elke dag van 8u tot 18u open tot en met Moederdag op 8 mei. Een ticket kost online in voorverkoop 22 euro, aan de kassa betaal je 32 euro. Jongeren betalen minder.

Er zijn ook zes nocturnes: op 1 mei en van 4 tot en met 8 mei. Daarvoor kost een ticket 55 euro in voorverkoop of 60 euro aan de kassa. Bezoekers beginnen dan om 19u of 20u aan het parcours.

De volgende editie vindt plaats in 2026.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken