Startpagina Actueel

Vlaamse veebedrijven haalden rode cijfers in 2020

2020 was geen boerenjaar voor de Vlaamse gespecialiseerde melkvee-, vleesvee-, varkens- en legpluimveebedrijven. Zij zagen hun winst diep onder nul zakken. De varkensteelt was er, met een verlies van gemiddeld meer dan 58.000 euro, het slechtst aan toe.

Leestijd : 2 min

Enkel de slachtpluimveesector tekende een positief netto bedrijfsresultaat op, al moeten die bedrijven het met heel wat minder winsten stellen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen, op basis van gegevens van het Departement Landbouw en Visserij.

Veel verlies

De gespecialiseerde melkvee-, vleesvee-, varkens- en legpluimveebedrijven waren in 2020 niet in staat de vergoedingen voor eigen arbeid te dragen. De melkveebedrijven tekenden een verlies van 23.682 euro op. Bij de vleesveebedrijven, waar het netto bedrijfsresultaat al 7 jaar op rij negatief is, werd een put van 32.930 euro geslagen. Na een goed jaar in 2019, is de varkensteelt in 2020 de hekkensluiter met een verlies van 58.377 euro.

In tegenstelling tot voorgaande jaren konden leghennenbedrijven niet langer de vergoeding voor eigen arbeid dekken: het netto bedrijfsresultaat zakte in 2020 weg onder nul naar -33.156 euro. De braadkippensector is de enige winstgevende in het rijtje. Het netto bedrijfsresultaat bleef met 41.146 euro, net als de voorgaande jaren, positief. Het betekent wel een daling met meer dan 60  % sinds 2019, stipt Statistiek Vlaanderen aan.

Ook de akkerbouw zette positieve resultaten neer. Na jaren van verlies is het netto bedrijfsresultaat sinds 2019 weer positief. In 2020 zakte de winst wel naar 3.132 euro. Binnen de tuinbouw - groenten in open lucht, groenten onder glas, sierteelt onder glas en tuinbouw - werden eveneens winsten opgetekend.

Gemiddelde over 5 jaar

Voorgaande cijfers gingen over het jaar 2020. Als we kijken naar de periode van 2016 tot en met 2020 boekte de tuinbouw opvallend hogere winsten dan de landbouw. Bedrijven die groenten onder glas teelden, tekenden winsten van 162.539 euro op. De fruitteelt behaalde winsten van 5.640 euro. Voor de landbouwbedrijven waren de 5 jaar minder vruchtbaar met een negatief nettobedrijfsresultaat van -11.922 euro per bedrijf. Dat meldt Statistiek Vlaanderen op basis van cijfers van het Departement Landbouw en Visserij.

Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken