Campagne #PlantHealth4Life roept op om ambassadeurs van de gezondheid van planten te worden
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), de Europese Commissie (EC) en hun partners in heel Europa, waaronder de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) in België, hebben het derde jaar van de campagne #PlantHealth4Life ingeluid, een grensoverschrijdend initiatief om de gezondheid van planten te beschermen en het publiek bewust te maken van het belang van planten.

Het nieuwe campagnejaar, dat in mei van start gaat, geeft een nieuwe impuls, met een nieuwe focus en gedragen door de dynamiek van de afgelopen 2 jaar om de betrokkenheid van het publiek binnen en buiten de Europese Unie te vergroten.
“Zodra burgers beseffen wat voor een cruciale rol plantengezondheid speelt in hun leven – van de groenten op hun bord tot de lucht die ze inademen – zullen ze verandering in eigen handen nemen”, zegt Sylvain Giraud, hoofd van de eenheid Plantgezondheid van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG Sante). "Deze campagne herinnert ons eraan dat ieder van ons een betekenisvol verschil kan maken door geïnformeerd te blijven en doordachte keuzes te maken die helpen beschermen wat ons allemaal in leven houdt."
Bedreigingen doorgronden en beheersen
“Planten zijn niet zomaar planten – ze zijn vaak ook leefomgeving voor andere organismen”, aldus Giuseppe Stancanelli, leider van het team voor de beoordeling van fytosanitaire risico’s bij EFSA. “In onze onderling verbonden wereld ‘bewegen’ planten meer dan ooit. Daarom vertrouwt de EU op wetenschappelijk onderbouwde risicobeoordelingen om potentiële bedreigingen voor de gezondheid van planten te doorgronden en te beheersen - en zo bij te dragen aan de bescherming van ons milieu, onze landbouw en de biodiversiteit. Met de campagne #PlantHealth4Life vergroten we het bewustzijn hiervoor in heel Europa."
Met een sterkere nadruk op participatie, samenwerking en empowerment van burgers brengt de campagne #PlantHealth4Life dit jaar partners uit 26 EU-lidstaten, 5 pretoetredingslanden en Zwitserland samen om meer bewustzijn te kweken en aan te zetten tot nadenken over de essentiële verbanden tussen gezonde planten, het milieu en ons dagelijks leven. In de campagne wordt de nadruk gelegd op praktische actie en betrokkenheid van de samenleving en moedigt geïnformeerde burgers aan om niet alleen na te denken, maar ook kennis te delen en anderen aan te moedigen zich aan te sluiten bij de collectieve inspanningen om ecosystemen en de economie te beschermen.
Welke rol speelt plantgezondheid in ons leven?
Planten maken 80% uit van het voedsel dat we eten, dienen als voer voor de dieren die we houden voor consumptie, en reinigen de lucht die we inademen. Maar dat is nog niet alles: gezonde planten betekenen een goede landbouwopbrengst, wat positief is voor de voedselvoorziening en de voedselprijzen voor consumenten. Klimaatverandering en menselijke activiteiten, zoals handel en reizen, zetten planten onder zware druk. De verspreiding van plagen en ziekten die planten aantasten, kan verwoestende gevolgen hebben voor de economie en het milieu.
Zo worden olijfgaarden in Zuid-Italië sinds meer dan tien jaar verwoest door uitbraken van de bacteriële ziekteverwekker Xylella fastidiosa , waardoor miljoenen bomen verloren zijn gegaan en de biodiversiteit en de lokale economie wordt bedreigd. In België vormt de bacterie Ralstonia solanacearum een risico voor de aardappelproductie, die meer dan 100.000 ha landbouwgrond beslaat. Op dezelfde manier hebben fruitvliegen (Bactrocera dorsalis) een grote impact op de productie en handelsketen van groenten en fruit, met potentiële verliezen die kunnen oplopen tot 10 miljard euro per jaar in de Europese Unie.
Veel burgers hebben echter nog weinig besef van het belang van de gezondheid van planten. #PlantHealth4Life wil bij het publiek meer bewustzijn creëren over risico’s voor de plantgezondheid en het feit dat iedereen een rol kan spelen bij de bescherming van planten.
Planten beschermen is leven beschermen
“Ik wil iedereen aanmoedigen de handen ineen te slaan om voor de planten in de directe omgeving te zorgen, zodat we heerlijk groen kunnen genieten en samen het motto ‘Planten beschermen is leven beschermen!’ in daden om te zetten", zegt Lieven Van Herzele, diensthoofd van de Belgische fytosanitaire dienst (COPH) en verantwoordelijke van de cel Plantenbescherming bij de FOD VVVL.
Dit jaar zal #PlantHealth4Life opnieuw beurzen, tentoonstellingen en scholen in de deelnemende landen aandoen.. Op de