Startpagina Actueel

Lode Ceyssens: ‘Wetenschappelijk comité is nodig’

Ook kersvers Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens vraagt een grondige evaluatie van de dossiers van de rode PAS-bedrijven.

Leestijd : 2 min

Lode Ceyssens nam op 1 mei de ploeg – zoals de traditie het wil bij Boerenbond – over na 6,5 jaar voorzitterschap van Sonja De Becker. Ceyssens werd in september 2021 ondervoorzitter bij Boerenbond. Hij heeft nu ineens het loodzware stikstofdossier op zijn bord gekregen. Radio 1 vroeg Ceyssens naar duiding bij het dossier.

Geen schone schijn

“41 bedrijven moeten al in 2025 stoppen, maar bij uitbreiding gaat het over bijna alle landbouwbedrijven in Vlaanderen. Niemand weet wat de toekomst zal brengen”, stelt Ceyssens. Hij hoopt dan ook dat het openbare onderzoek, dat nog tot 19 juni loopt, niet voor de schone schijn is. “Ik ga ervan uit dat alle bezwaren die nu ingediend worden, grondig worden bestudeerd en geëvalueerd, en dat ze na het openbaar onderzoek worden bijgestuurd.” De Boerenbondvoorzitter stimuleert de betrokken landbouwers om, ondanks de drukte op het veld, tijdig hun bezwaarschriften in te dienen. “Boerenbond zal zijn leden daarbij ondersteunen. Het is immers een heel moeilijk technisch verhaal.”

Lode Ceyssens is misnoegd: “Bij de rode bedrijven doet men aan pure contractbreuk. Ze kregen een vergunning om tot een bepaald jaartal een bedrijf uit te baten. Op basis daarvan deden ze investeringen, en nu krijgen ze te horen dat het in 2025 gewoon gedaan is.”

Wetenschappelijk comité blijft uit

Ceyssens begrijp de aanpak niet: “Wij ontkennen niet dat er keuzes moeten gemaakt worden. Volgens het VITO is de landbouw verantwoordelijk voor 29,4 % van de stikstofdepositie in natuurgebieden. Dit betekent dat er ook buiten de landbouw stikstof moet aangepakt worden. Voor dat derde willen wij zeker onze verantwoordelijkheid opnemen. Ik doe echter een warme oproep naar de politiek. Wij wachten immers al 2 jaar op een wetenschappelijk comité dat innovatieve stikstofreducerende technieken kan erkennen... Terwijl Vlaanderen cheques geeft aan ArcelorMittal om de staalproductie te vergroenen, krijgt onze sector niet eens een wetenschappelijk comité!”

AV

Lees ook in Actueel

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moet de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken