Startpagina Paarden

Stal ‘van de Spoorweg’ met 7 topmerries

Hendriek Van Hoorebeke en zijn zoon Didier zijn nog niet heel lang actief in de trekpaardenfokkerij, maar wat ze al gepresteerd hebben, kan tellen. Ze hebben de fokkerij ‘van de Spoorweg’ uitgebouwd tot een gerenommeerde stal.

Leestijd : 4 min

Over hoe het allemaal begon en over hoe het ondertussen reilt en zeilt, hadden we een gesprek met Didier. “De trekpaarden zijn mij via mijn grootvader Maurice en mijn vader Hendriek met de paplepel meegegeven. Mijn grootvader kocht veulens en paarden op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem, om ze nadien verder op te leren en te verkopen. Hij deed ook mee aan jaarmarkten en prijskampen. Hij is ermee gestart in de jaren 60”, vertelt Didier.

Zeven paarden

Hij vervolgt: “Nu hebben we 7 trekpaarden. Ik noem ze op: Charlotte De Schouwbroek, een 3-jarige blauwschimmelmerrie, dochter van Ensor van het Hokselaarshof en Evy van de Schouwbroek. We hebben ze als veulen gekocht bij Christiaan ‘t Jampens uit Vinderhoute. Dan hebben we de 3-jarige blauwschimmel Neleke van de Spoorweg, dochter van Bonarius van ‘t Zand en Valerie van de Spoorweg. Als derde merrie hebben we de 4-jarige blauwschimmel Phaedra van de Spoorweg (vader Bonarius van ‘t Zand en moeder Gwendoline van de Spoorweg). Ze is drachtig van Vino van de Paardenhoeve.

Onze vierde merrie is de 4-jarige bruinschimmel Loes van de Spoorweg, dochter van Tinus van Aardenhof en Veerle van de Spoorweg. Ze is drachtig van Thynes van ’t Hengelhof. Dan hebben we als vijfde de 7-jarige bruinschimmel Lotte van de Spoorweg (moeder Veerle Van De Spoorweg en vader Senateur van Hoeve de Eik), die op tweede paasdag in Evergem kampioen is geworden. Lotte heeft vorige week een hengstveulen gegeven. De vader is Roel Van Luchteren. Dan komen we bij de 10-jarige bruinschimmel Valerie van de Spoorweg (dochter van Matteo van ’t Rietenhof en Veerle van de Spoorweg). Op haar palmares staan al heel wat eerste prijzen, zoals: kampioene Merchtem, Torhout, Landegem, Evergem en talrijke jaarmarkten. Ze is drachtig van Amador van de Boterhoeve. Zo belanden we bij de laatste: Gwendoline van de Spoorweg, een dochter van Dina van ’t Keerkenhof en Iwan van Aardenhof en nu drachtig van Amador van de Boterhoeve. Gwendoline heeft nationaal al 4 keer in het kampioenschap gestaan.

Onze beste resultaten hebben we behaald met de laatste 2 merries: Valerie en Gwendoline. Als ik moet kiezen tussen Valerie en Gwendoline, dan kies ik toch voor Valerie als onze beste merrie. Ze is rastypisch met een mooie bovenlijn, grote voeten en veel actie. En ze heeft ook een uitmuntende bloedlijn: moeder Veerle van de Spoorweg, die zelf uit Ursula van ’t Zwaluwnest komt, en als vader de bekende Matteo van’ t Rietenhof.

Naast de prijskampen lopen onze paarden rustig in de weide. We genieten er elke dag van. Dit jaar worden er 5 veulens verwacht.”

Mooiste momenten

Op onze vraag naar de mooiste, maar ook droevigste momenten antwoordde Didier: “Onze mooiste momenten waren het behalen van het kampioenschap in Vilvoorde en Torhout (tweemaal na elkaar), eerst met Valerie en dan met Gwendoline, alsook in het verleden derde op tal met Dina van ’t Keerkenhof. Het meest droevige moment was toen mijn zelf gefokte merrie Veerle van de Spoorweg gestorven is aan een esdoornvergiftiging. Na alle mogelijke behandelingen is ze na 14 dagen toch bezweken.”

Kleuren

En wat willen ze bereiken? Didier: “We willen fokken naar de kleuren blauw, bruin en zwart. Die kleuren zijn aantrekkelijk voor de handel. Wat de verkoop van de paarden betreft, mogen wij niet klagen. De laatste jaren hebben we alle hengstveulens kunnen verkopen aan ‘recreatiemensen’, waarvoor we heel blij zijn. En af en toe verkopen we eens een merrieveulen, want we kunnen ze natuurlijk niet allemaal houden.

Is het een dure hobby? “Het is zeker niet duurder dan rijpaarden houden. Men heeft natuurlijk de nodige oppervlakte nodig, maar dat is niet meer dan voor andere paarden. Meedoen aan prijskampen en keuringen vraagt meer inspanningen zoals: benen wassen, manen trekken en op tijd beslaan of bekappen.”

Bestuur

Didier: “Ik ben bestuurslid van Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT). Ik zie het als een uitdaging om mijn steentje bij te dragen aan de werking voor de Vlaamse fokkers. Ik doe dit om info en bezorgdheden te melden aan het bestuur, want de fokker houdt het ras in stand. Ik ben voorzitter van de Vrienden Oost-Vlaamse Trekpaardenfokkers (VOV). Het is een bestuur dat echt werkt voor de fokker. We organiseren mooie prijskampen, zoals het Oost-Vlaams kampioenschap in Landegem, de veulenprijskamp in Oosteeklo en in Beveren-Waas, de voorselectie voor het internationaal veulenkampioenschap in Sint-Pieters-Leeuw.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken