Jo Brouns wordt Vlaams minister van Landbouw

Jo Brouns (l) volgt Hilde Crevits (r) op als Vlaams minister van Landbouw.
Jo Brouns (l) volgt Hilde Crevits (r) op als Vlaams minister van Landbouw. - Foto: Belga

Hilde Crevits blijft viceminister-president, maar schuift door naar Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding. Volgens partijvoorzitter Joachim Coens heeft de partijraad dat voorstel met 87  % van de stemmen goedgekeurd.

cd&v kiest dus voor een verschuiving in de Vlaamse regering. Sterkhouder Hilde Crevits schuift door naar het departement Welzijn. Zij neemt de bevoegdheden over van Wouter Beke die vorige vrijdag, 13 mei, ontslag nam. Volgens voorzitter Coens is het doorschuiven van de ervaren Crevits een bewuste keuze om aan te tonen dat cd&v veel belang hecht aan Welzijn.

De huidige bevoegdheden van Crevits schuiven naar nieuwkomer Jo Brouns, de 47-jarige burgemeester van het Limburgse Kinrooi die sinds 2019 ook in het Vlaams Parlement zetelt. Wie is Jo Brouns voor de rest? Zelf zei hij maandag 16 mei na zijn aanduiding: “Wat je ziet is wat je krijgt. Dat is Jo Brouns, een gewone jongen uit Kinrooi”, klonk het. “Wat Werk en Economie betreft, wil ik doen wat elke ondernemer in Vlaanderen doet: keihard werken”, aldus Brouns.

Brouns wil alvast het tij bij de cd&v helpen keren. “De eerste helft van de voetbalwedstrijd, we hebben een heel aantal tegendoelpunten geslikt, misschien een aantal onterechte penalty's, maar nu moeten we de rug rechten en keihard werken tot het laatste fluitsignaal, de stembusslag van 2024.”

Stikstofdossier

Brouns – plaatsvervangend lid van de commissie Landbouw – krijgt wel meteen het netelige stikstofdossier op zijn bord. “Hij heeft zeker affiniteit met de landbouwsector. Bovendien zal viceminister-president Crevits dat dossier mee opvolgen”, legt voorzitter Coens uit. Over het moeilijke stikstofdossier verwijst Brouns zelf naar het lopende openbaar onderzoek. “We gaan daar kritisch naar kijken. Ik ben een heel loyaal politicus, maar we gaan er kritisch naar kijken in functie van de resultaten van het openbaar onderzoek en als er dingen moeten gebeuren, zal dat gebeuren”, aldus Brouns.

Viceminister-president Hilde Crevits van haar kant geeft toe dat de overstap naar Welzijn niet evident is. “Het ligt niet in mijn natuur om halverwege een legislatuur van bevoegdheid te veranderen. Ik heb dat ook nog nooit gedaan, maar uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke beslissingen”, aldus Crevits. “Wat moet dat moet en dat moet je ook omarmen”, klonk het.

Eerder had ze het voorbije weekend tijdens de aftrap van de ‘Week van de Korte Keten’ gezegd om graag minister van Landbouw te blijven.

Biografie Jo Brouns

Jo Brouns (1975) studeerde criminologie en was van 2000 tot 2002 criminaliteitsanalist bij de stad Genk. Bij de provincieraadsverkiezingen van 2006 werd hij verkozen als provincieraadslid voor de provincie Limburg. In 2018 legde hij voor de derde keer de eed af als provincieraadslid. Daarbij werd hij ook aangesteld als ondervoorzitter van de provincieraad. Brouns was ook kabinetsmedewerker van verschillende cd&v-ministers: van 2007 tot 2008 bij Jo Vandeurzen, van 2008 tot 2009 bij Steven Vanackere en van 2009 tot 2019 opnieuw bij Jo Vandeurzen.

Sinds 2013 is Brouns burgemeester van Kinrooi. Hij volgde zijn vader Hubert op, die in totaal 16 jaar burgemeester was van de Limburgse gemeente. In 2019 werd hij als opvolger van Jo Vandeurzen verkozen in het Vlaams Parlement. Brouns is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Belga

Meest recent

Meest recent