Startpagina Aardappelen

PCA waarschuwt voor de onkruidbestrijding

Via de PCA-nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het meest actuele aardappelnieuws. Deze week geeft PCA een prognose voor aardappelziekte, en wordt advies gegeven rond onkruidbestrijding.

Leestijd : 2 min

Het PCA geeft aan dat momenteel over het algemeen de opkomst goed verloopt. Er worden maar weinig problemen gemeld. “Zie je toch onregelmatigheden? Trek dan een plant uit en kijk naar de ondergrondse stengeldelen. Deze kunnen je veel leren over de oorzaak van de achterstand of het wegblijven van planten.”

Bij twijfel kan de teler PCA bellen of foto’s sturen.

Deadlines hoevepootgoed

Het PCA herinnert telers die zelf hoevepootgoed vermeerderen eraan, dit vóór 31 mei 2022 te melden aan de provinciale controle-eenheid van het FAVV. Telers die dit voorjaar eigen hoevepootgoed uitgeplant hebben om consumptie van te winnen, dienen kwekersrecht te betalen aan het handelshuis dat het ras op de markt brengt. Aangifte vóór 1 juni 2022.

Onkruid en aardappelziekte

De verwachte infectiekansen voor aardappelziekte vanaf vrijdag 20 en zaterdag 21 mei betekenen het einde van een relatief lange periode van droogte, zon en zeer lage luchtvochtigheid - en dus van zeer lage infectiedruk. Voor volgende week wordt weinig infectieweer verwacht; de ziektedruk blijft daarmee voorlopig laag.

Door de droogte valt de werking van voor-opkomst onkruidbestrijding op veel percelen tegen. De regen kan voor enig nawerking van bodemherbiciden zorgen, maar hevige onweders kunnen de ruggen ook doen uitzakken, waardoor de voor-opkomst film doorbroken wordt. Na-opkomst bestrijding zal in veel percelen noodgedwongen de corrigerende maatregel worden.

Meer informatie is te vinden op de site van PCA.

PCA-MV

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken