Europa maakt tot 1,4 miljard euro crisishulp voor landbouw vrij

De geboden crisishulp mag niet meer dan 15.000 euro bedragen per landbouwer.
De geboden crisishulp mag niet meer dan 15.000 euro bedragen per landbouwer. - Foto: LBL

"Na de Covid-19-pandemie worden landbouwers nu zwaar getroffen door de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne. Voor sommigen staat hun overleven op het spel", zegt Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski vrijdag 20 mei. "Met deze maatregel (...) willen we hen steunen zodat ze het voedsel dat de wereld nodig heeft kunnen blijven produceren, hun land onderhouden en hun families een inkomen garanderen."

Voor alle lidstaten

Over alle lidstaten verspreid kan er op die manier tot 1,4 miljard euro crisishulp geboden worden. Het geld is afkomstig van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), waarvan elk EU-land tot 5% van zijn budget voor 2021-2022 kan vrijmaken. Voor België komt dat neer op een bedrag van ongeveer 9 miljoen euro.

Bewijs nodig

De geboden crisishulp mag niet meer dan 15.000 euro bedragen per landbouwer of 100.000 euro per kmo. De begunstigden moeten kunnen aantonen dat ze effectief de gevolgen dragen van de hoge prijzen voor energie, meststoffen en diervoeder, en moeten actief zijn in de circulaire economie of bezig zijn met voedingsstoffenbeheer, het efficiënt gebruik van grondstoffen of milieu- en klimaatvriendelijke productiemethodes.

Het Commissievoorstel gaat nu voor goedkeuring naar de lidstaten en het Europees Parlement.

In maart maakte Europa al eens 500 miljoen euro hulp voor Europese landbouwers vrij. Ook toen werden lidstaten gevraagd om vooral bedrijven die met duurzaamheid bezig zijn te steunen.

Belga-MV

Meest recent

Meest recent