Startpagina Actueel

Commissie stelt Europese landbouwsteun in kader van droogte in het vooruitzicht

De Europese Commissie volgt de droogte die de landbouwsector treft op de voet en stelt steunmaatregelen in het vooruitzicht. Dat zeggen de federale, Vlaamse en Waalse ministers van Landbouw na de vergadering met hun EU-collega’s op 24 mei.

Leestijd : 2 min

Aan de Europese ministerraad nam ook Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski deel. Hij gaf een overzicht van de situatie in de sector in de context van de oorlog in Oekraïne en ging in op de beschikbaarheid van grondstoffen en de actuele voedselprijzen. Tijdens dat debat bracht federaal minister van Landbouw David Clarinval ook de impact van de huidige droogte ter sprake.

Maatregelen dringen op

"De droogteperiode die we momenteel kennen, blijft niet zonder gevolgen. Deze situatie leidt tot een verslechtering van de staat van de gewassen, maar ook van de beschikbaarheid van veevoeder, met een algemene daling van de productiviteit", legde Clarinval uit. Hij vreest dat de landbouwers op korte termijn met zware financiële en technische moeilijkheden zullen worden geconfronteerd. Daarom vroeg hij aan Wojciechowski welke maatregelen de Commissie van plan is te nemen en of ze afwijkingen van bepaalde vergroeningseisen zal toestaan, "zonder de ambities van de Green Deal uit het oog te verliezen".

Wojciechowski antwoordde dat hij de situatie op de voet volgt en dat er mogelijkheden voor afwijkingen zullen zijn. Ter herinnering: de vergroeningseisen in het kader van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) verplichten landbouwers om klimaat- en milieuvriendelijke praktijken toe te passen. Ze krijgen daar dan een premie voor, bovenop hun basisbetaling.

Droogte baart zorgen

Ook Waals minister Willy Borsus was namens ons land aanwezig op de landbouwraad. "Na de gezondheidscrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is (het) gebrek aan neerslag een nieuwe klap voor onze landbouw", zegt hij. "Voor sommige landbouwers is het zelfs een nieuwe moeilijkheid, want als de droogte aanhoudt, zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben voor de opbrengst van het landbouwjaar."

Vlaams minister Jo Brouns deelt de bezorgdheid. "Ondanks de regen van de voorbije dagen, leidt het droge voorjaar tot zorgen bij onze landbouwers. Zeker bovenop de gevolgen van het conflict in Oekraïne, dat de beschikbaarheid van granen, oliehoudende gewassen en andere grondstoffen onzeker maakt."

Belga - MV

Lees ook in Actueel

Meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven

Veeteelt Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels blijft dalen. De afgelopen maanden zijn geen uitbraken meer vastgesteld. “Bepaalde maatregelen kunnen dan ook opnieuw worden opgeheven”, meldt minister van Landbouw David Clarinval (MR).
Meer artikelen bekijken