Startpagina Veeteelt

Vijfentwintig ‘rode’ landbouwbedrijven kregen onterechte vergunning

Minister Zuhal Demir wil duidelijkheid over 25 dossiers van landbouwbedrijven die op de ‘rode lijst’ stonden maar die nadien toch vergund of hervergund werden.

Leestijd : 3 min

Deze bedrijven behoorden tot de ‘piekbelasters’ en zouden volgens het stikstofakkoord over 3 jaar de deuren moeten sluiten.

Vlaams minister Demir (N-VA) wil duidelijkheid over de gang van zaken in de adviesverlening van het Agentschap Natuur en Bos (ANB.) Ze wil ook weten of het ANB zich heeft laten beïnvloeden door de Boerenbond bij het geven van stikstofadviezen.

Gewijzigd advies

Volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) wees de minister er op dat in een aantal dossiers op de lijst van piekbelasters eerst een ongunstig preadvies werd verleend en dat enkele jaren later dezelfde vraag positief geadviseerd werd. Het viel haar ook op dat voorafgaandelijk aan het advies een overleg of correspondentie was met een belangenorganisatie, in casu Boerenbond, en dat de besluiten van dat overleg of correspondentie overgenomen werden in het advies. Daardoor wijzigde dat advies van ongunstig naar gunstig.

Schauvliege stelt dat in sommige gevallen een advies op minder dan 6 maanden veranderde van negatief naar positief zonder dat er fundamentele wijzigingen aan het dossier werden voorgesteld.

In een eerste lijst van 2014 werden 135 bedrijven als rood geklasseerd. Omdat ze door hun ligging en hun stikstofuitstoot een zware impact hebben op hun omgeving werden ze ‘piekbelasters.’

De lijst van 135 bedrijven werd gereduceerd naar 54 om uiteindelijk te stranden op een lijst van 41 bedrijven.

In strijd met de regels

Vlaams minister van Omgeving Demir stelt nu vast dat sommige landbouwbedrijven vergunningen voor uitbreiding of vernieuwing hebben gekregen die in strijd waren met de toenmalig geldende regels.

In het Vlaams Parlement gaf ze te kennen dat ze dossiers uit 2014 nader wil bekijken.

In totaal werd na 23 april 2014 tot op heden aan 25 bedrijven een hernieuwde vergunning verstrekt. Bij 12 bedrijven ging het om een uitbreiding van het aantal dierplaatsen. Bij de helft van deze 12 bedrijven ging het om een omgevingsvergunning van onbepaalde duur. In 3 gevallen betreft het een nieuwe milieuvergunning voor 20 jaar en in de 3 overige gevallen een uitbreiding voor de resterende termijn van de bestaande milieuvergunning.

Studiebureaus en consultants

Heel veel landbouwers laten zich volgens de minister bij de ontwikkeling van hun bedrijf en het opmaken van concrete vergunningsdossiers begeleiden door studiebureaus of consultants. Aan het indienen van een vergunningsaanvraag gaat vaak ook een overlegtraject vooraf. Daarbij worden voorstellen getoetst aan de regelgeving en de geldende criteria. Hieraan nemen ook de studiebureaus of consultants als adviseur voor het landbouwbedrijf deel.

Minister Demir stelt vast dat er in diverse dossiers rechtstreekse contacten waren tussen het ANB en landbouworganisatie Boerenbond. Het gaat volgens haar ook over dossiers die werden hervergund of uitgebreid na 2014, ondanks het feit dat ze op de lijst van rode bedrijven stonden. Sommige van die bedrijven gaven zelf in hun aanvraag aan een impactscore te hebben die hoger lag of ligt dan 50 %.

Audit Vlaanderen

Minister Demir: “Ik moet hierbij vaststellen dat de indruk inderdaad kan worden gewekt dat, ondanks alarmsignalen die hadden moeten afgaan op basis van de toen geldende regelgeving, het overleg tussen ANB en de landbouworganisatie heeft geleid tot gunstige passende boordelingen met als gevolg daarvan verstrekte vergunningen, met alle verschrikkelijke gevolgen vandien.”

Op basis van die vaststelling zegt minister Zuhal Demir niet anders te kunnen dan te bekijken wat er gaande is. Ze bestelt een audit bij Audit Vlaanderen om de gang van zaken in die adviesverlening van het ANB goed onder de loep te nemen en daar ook lessen uit te trekken voor de toekomt.

In een reactie zegt de Boerenbond dat het “er van uitgaat dat alle administraties en agentschappen in Vlaanderen objectief advies verlenen. Als de minister daaraan twijfelt, is het haar volste recht om dat te laten onderzoeken.”

Fons Jacobs

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken