DGZ lanceert AB Coaching voor elke soort vee
DGZ lanceerde op de Agridagen in Ravels hun nieuwe dienst: AB Coaching. Het doel is om veehouders in overleg met hun dierenarts – en de sector als geheel – te coachen naar een betere bioveiligheid, ziektepreventie, en een naar een duurzamer antibioticagebruik en dat allemaal vanuit de invalshoek: beter voorkomen dan genezen.

De nieuwe dienst, ontwikkeld in samenwerking met Arsia, sluit volledig aan bij de kerntaken van DGZ en Arsia. “Het antibioticagebruik in de veehouderij is tussen 2011 en 2020 sterk gereduceerd. Om de doelstellingen van het tweede convenant tegen 2024 te behalen, is het belangrijk dat we ons richten op de individuele bedrijven”, vertelt Benedict Sas, directeur DGZ-MCC-Vivee. “Dierziektepreventie staat voorop in de meerjarenbeleidsplannen van onze beide organisaties. Doordat DGZ een onpartijdige organisatie is zonder commerciële belangen, is het een zeer geschikt orgaan om de AB Coaching uit te voeren.”
Voor alle diersoorten
De dierenartsen van DGZ hebben een ruime ervaring en zijn op verschillende bedrijven al langer aan het werk rond ziektepreventie met aandacht voor een minimaal gebruik van antibiotica. Ze hebben ook een uitgebreide kennis over verschillende diersoorten heen, waardoor de dienst kan worden ingezet bij elke diersoort. De dierenartsen kennen de historiek van vele bedrijven en bouwen continu aan een vertrouwensrelatie met veehouders en dierenartsen.
“Het unieke aan AB Coaching is dat de noden, de wensen en de mogelijkheden van de veehouder, zijn bedrijf en zijn dieren, centraal staan. Ieder bedrijf is uniek, veehouders en dierenartsen hebben hun eigen strategieën, en coaching is per definitie mensenwerk. Ieder traject zal dus uniek zijn en de coaching is ook beschikbaar voor iedereen die begeleid wil worden. Ook als er geen directe nood is aan antibioticareductie, want dan kan een coaching nog steeds verhelderende inzichten bieden”, aldus Evelyne De Graef, manager bij DGZ.
Werking
AB Coaching start met een kennismakingsgesprek met de veehouder en de bedrijfsdierenarts, waarbij de verwachtingen en de doelstellingen in beeld worden gebracht en het antibioticagebruik op het bedrijf wordt geëvalueerd. Op basis daarvan stippelt de coach een traject op maat uit. Bij een volgend bezoek wordt het bedrijfsmanagement in kaart gebracht, waarbij in samenspraak een bedrijfsspecifiek en haalbaar actieplan wordt opgesteld naar een meer verant-woord antibioticagebruik.
Het vervolgtraject zal afhangen van de noden en wensen van de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts. Dankzij FarmFit kan deze opvolging op een digitale en uiterst efficiënte manier gebeuren met een minimum aan administratie. Het uiteindelijke doel van AB Coaching is om de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts een manier van werken aan te reiken die handvaten biedt waarmee ze blijvend aan de slag kunnen.
Farmfit
Een jaar geleden lanceerde DGZ de FarmFit-applicatie. Daarmee kunnen dierenarts en veehouder een objectieve risicoanalyse uitvoeren, actieplannen opstellen, opvolgen en bijsturen. Die app zal ook gebruikt worden tijdens de coaching, zodat het proces efficiënt en met zo weinig mogelijk administratie gebeurt.
Succesverhalen
DGZ haalt 2 succesverhalen aan waarbij, na een goede samenwerking tussen dierenarts en veehouder, het antibioticagebruik op het bedrijf sterk gedaald is. Als eerste gaat het over melkveehouder Dirk De Baerdemaeker uit Sint-Laureins.
Melkvee
“Dirk startte enkele jaren geleden met het selectief droogzetten van zijn koeien”, vertelt Evelyne De Graef, manager bij DGZ. “Ondertussen zet hij 85% van zijn koeien niet meer droog met antibiotica, enkel met speenafsluiters. Het doel is om zo veel mogelijk koeien te kunnen droogzetten met enkel speenafsluiters, maar Dirk evalueert elke koe individueel – onder andere dankzij MPR – vooraleer hij overgaat tot droogzetten.”
Dirk legt uit hoe hij die goede cijfers bereikt heeft: “Ik ben iemand die rustig werkt, en die de koeien alles behalve stress wil bezorgen. Ik zorg met liefde voor die dieren en zet dan ook extra in op welzijn en bioveiligheid. Ik melk mijn 85 koeien met een 2x8-zij-aan-zijmelkstal en kocht de laatste 10 jaar geen dieren meer aan van een ander bedrijf. Overdag kunnen mijn koeien tijdens de warmere maanden aan weidegang doen.
Verder nam ik een voederadviseur onder de arm, net als een adviseur voor het vinden van de gepaste stier voor een goede uiergezondheid. Ook met mijn bedrijfsdierenartsen, Lies Van de Steene en Tom Van Hulle, ga ik regelmatig in gesprek. Dankzij hen ben ik meer gaan inzetten op vaccineren, en ben ik alerter wanneer er bijvoorbeeld een kalf ziek wordt. Dan bel ik de praktijk meteen op, waardoor niet heel het kalverhok antibiotica moet krijgen, enkel degenen die koorts en/of zorgwekkende symptomen hebben. Met betrekking tot klinische mastitis neemt de dierenarts steeds stalen. Voor subklinische mastitis neem ik vaak zelf de stalen, na een voorafgaande bespreking over de attentiekoeien met de dierenartsenpraktijk. Een eventuele behandeling wordt dan afgesteld op de resultaten van bacteriologisch onderzoek en van gevoeligheidsbepalingen. Maar eveneens bij andere problematieken, zoals diarree of pneumonie, nemen we vaak stalen vooraleer een behandeling opgestart wordt.
Dierenarts Lies Van de Steene: “We maken zowel jonge als volwassen dieren actief immuun door middel van vaccins om de algemene immuniteit te boosten. Hoogdrachtige dieren worden actief geïmmuniseerd met een geïnactiveerd vaccin ter preventie van rota-, coli- en coronadiarree. Mits een goed biestbeleid kan men deze ziekte ten gevolge van diarree bij jonge kalveren doorgaans voorkomen. Vervolgens vaccineren we de jonge kalveren intranasaal tegen Respiratoire Syncytieel Virus (RSV) en Parainfluenza (PI). Op 2,5 en 3,5 maanden leeftijd vaccineren we de kalveren met het vervolgvaccin, waarbij ze niet alleen gevaccineerd worden tegen RSV en PI, maar eveneens tegen Mannheimia Haemolytica. Verder vaccineren we ook jaarlijks tegen blauwtong en werden de dieren tot en met 2021 gevaccineerd tegen IBR. Zo proberen we met een goed vaccinatiebeleid ziekte te voorkomen en het antibioticagebruik op het bedrijf van Dirk te verminderen.”
Varkens
“Ook varkenshoudster Hilde Colaert behaalde al mooie cijfers in haar antibioticagebruik”, vertelt Evelyne van DGZ. “Zij en haar man baten in de Westhoek een varkensbedrijf uit met 220 zeugen. Samen met hun bedrijfsdierenarts, Bart De Braekeleer, doen ze er alles aan om het antibioticagebruik zo laag mogelijk te houden.”
“Ons antibioticagebruik ligt voor alle diercategorieën ruim onder de actiewaarden”, zegt Hilde trots. “Bij 3 van de 4 categorieën ligt het zelfs onder de aandachtswaarde. Toch hebben we af en toe nog problemen met de gezondheid van onze biggen, vooral op het vlak van streptokokken. We ondernamen samen met onze dierenarts al verschillende managementmaatregelen om de problematiek onder controle te houden, zoals het aanpassen van het voerschema en het slijpen van de tanden van zuigende biggen. Om het nog beter te doen, doe ik nu graag een beroep op extra coaching door DGZ.”
Toegankelijk voor iedereen
Evelyne: “Iedereen kan bij DGZ terecht voor coaching. Na het kennismakingsgesprek en het opstellen van de doelen hebben we nog enkele keren contact om de vooruitgang op te volgen, maar natuurlijk zijn we graag zo snel mogelijk misbaar. De coaching is niet kosteloos voor de veehouder, maar we proberen die kosten zeker zo goed mogelijk te beperken door via verschillende kanalen op zoek te gaan naar mogelijkheden voor financiële tegemoetkoming. Verder zien we de coaching zeker als een toegevoegde waarde voor elke veehouder en als een investering in de gezondheid van zijn bedrijf en dieren. Gezonde dieren zijn nu eenmaal een must voor een goed renderend bedrijf.”