Startpagina Actueel

Vlaanderen stimuleert digitalisering waterbeheer in de landbouw

Vanuit het landbouwbeleid werden 14 projecten goedgekeurd waarbij waterbeheer centraal staat en die goed zijn voor een investering van 2,8 miljoen euro. “Hierbij gaat vooral aandacht naar digitale tools die dataverzameling en kennisdeling vereenvoudigen voor landbouwers”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

Leestijd : 3 min

De voorbije maanden was de droogteproblematiek opnieuw pertinent.“Voor een duurzame toekomst is het belangrijk dat ook de Vlaamse land- en tuinbouwsector voluit gaat voor digitalisering. Met de 14 geselecteerde projecten in het kader van de Blue Deal, het plan om periodes van droogte structureel aan te pakken en de waterschaarste in te perken, zetten we alvast een belangrijke stap in de goede richting en besteden we extra aandacht aan maatregelen om droogte en waterschaarste in te perken”, zegt minister Brouns.

De oproep ‘Samenwerking en Digitalisering’ past in de Relance-oproepen Vlaamse Veerkracht die uitgaan van het Departement Landbouw en Visserij. In het najaar van 2021 konden voorstellen worden ingediend. Hiervan werden 14 projecten gekozen voor investeringen.

Bij al deze projecten staat het verzamelen van data en data-deling tussen de partners centraal. Hiervoor worden applicaties ontwikkeld of bestaande applicaties, programma’s of databronnen met elkaar verbonden en dit in samenwerking met de landbouwers.

Belang van waterbeheer

Bij zeven projecten staat waterbeheer centraal, met een focus op irrigatie- en grondwaterpeilbeheer. Er wordt ingezet op automatische en realtime besturing van stuwen van perceelgrachten op basis van sensoren, slimme modellen en algoritmes. Fijnmazige neerslagdata zorgen voor advies voor irrigatie en gewasbescherming voor fruit- en aardappeltelers.

Een registratie-applicatie brengt het peil van irrigatiewater in een waterbuffer en de hoeveelheid water per partner in kaart, zodat de afname onderling eenvoudig kan worden afgestemd.

Grondwaterpeilsturing, ook wel klimaatadaptieve drainage genoemd, kan volledig automatisch en datagedreven, zowel op perceelsniveau als collectief. De Watertool wordt geconnecteerd met de databronnen van labo’s, waardoor de landbouwer advies op maat krijgt rond behandeling en opvolging van alternatieve waterbronnen.

Ten slotte zijn er twee projecten die voortbouwen op de app Care4Growing van Lava. Die app wordt verbonden met de nieuwe MIRLET-tool die irrigatiebehoeften van bladgewassen in grondteelt monitort. Een verdere connectie met de klimaatcomputer en pluviometer zal bovendien bijdragen tot een goedkopere en vereenvoudigde datacaptatie en bijgevolg hoger gebruiksgemak voor de teler.

In het Irrigatie 2.0-project zal dan weer de Care4Growing-app met de INERO-applicatie worden gekoppeld. Zo ontstaat een wisselwerking tussen het aanbod aan irrigatiewater en de adviezen inzake beregening.

Digitalisering

Daarnaast wordt een hackathon georganiseerd: landbouwers kunnen hedendaagse uitdagingen in de sector voorleggen aan een divers expertenteam. Als die met deze input aan de slag gaat, kan men zo digitale tools op maat van de landbouwpraktijk ontwikkelen.

Twee andere projecten focussen op de bestrijding van pestsoorten, als onderdeel van precisielandbouw. Hier helpt beeldherkenning en geconnecteerde software met het in kaart brengen van onkruid (bijvoorbeeld knolcyperus) met een drone of insectenplagen (bijvoorbeeld de witloofmineervlieg) met behulp van RX of een ‘fotobox’.

In de dierlijke sectoren is er een project rond het digitaliseren van een duurzaamheidsmonitor voor melkveehouders en een project rond ketenintegratie (van producent tot consument) in de varkenssector.

Ten slotte kunnen tuinbouwers een beroep doen op een slimme aansturing van duurzame energiebronnen zodat deze op een efficiënte manier benut kan worden op bedrijfsniveau.

Lees ook in Actueel

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken