Startpagina Actueel

Belgian Day: Een dag in het teken van België op Floriade Expo

Zaterdag 18 juni hangt er een vleugje België in de lucht boven de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 te Almere in Nederland. Belgian Day verwelkomt culturele en feestactiviteiten in het Belgische paviljoen en de tuin.

Leestijd : 2 min

Piano, jazz en elektronische muziek - made in Belgium - kleuren die dag zwart-geel-rood. Jef Neve, Vlaams pianist, Nicolas Kummert, jazz-zanger en saxofonist en Brusselse musicus en componist Henri PFR zullen optreden. Zowel de Belgische overheid als leden van de Belgische gemeenschap in Nederland en ondernemingen en actoren van het project komen bijeen rond het paviljoen en zijn typisch Belgische tuin.

Eetbare tuin

Het paviljoen en de tuin van zo’n 500m² zijn ontworpen door Nicolas Godelet Architectes & Ingénieurs uit Yvoir. Het team werd geselecteerd na een wedstrijd uitgeschreven door BelExpo om België 6 maanden lang te vertegenwoordigen te Almere. Hun ‘regenereerbare en eetbare tuin' overtuigde de jury, die lette op criteria als esthetiek en duurzaamheid. De planten zijn typisch voor België en 60% ervan is eetbaar.

Voor Floriade Expo 2022 met als thema Growing Green Cities heeft het bureau een project bedacht dat tegelijk architectonisch, geometrisch (talloze verwijzingen naar de driehoek) en natuurlijk is, naar het voorbeeld van de Belgische tuinen. In het midden staat een modern paviljoen waar de 3 gewesten zullen uitpakken met Belgische troeven in sierteelt en landbouw. De architectuur van het paviljoen is zo ontworpen dat de milieu-impact tot een minimum wordt beperkt. Elk gekozen materiaal is volledig herbruikbaar of afbreekbaar, koolstofarm, regenereerbaar en natuurlijk. Van aarde, hout en hennep tot natuurlijk composteerbaar bioplastic: alles wordt aan het eind van de tentoonstelling hergebruikt of gerecycleerd. De federale regering, de gewesten en gemeenschappen werken hieraan samen met BelExpo.

De Belgian Day wordt om 12u geopend met enkele speeches en het Belgisch volkslied onder begeleiding van pianist Jef Neve en saxofonist Nicolas Kummert. Ook de bekende DJ Henri PFR zal een set draaien.

Floriade Expo - SN

Lees ook in Actueel

Beëindigen van een vruchtgebruikerspacht

Recht Na de dood van mijn vader heb ik een perceel landbouwgrond geërfd. Mijn moeder erfde toen het vruchtgebruik en ik erfde de naakte eigendom. Omdat de landbouwuitbating van mijn vader beëindigd werd na zijn overlijden, heeft mijn moeder het desbetreffende perceel in pacht gegeven aan een landbouwer. Eind 2020 is mijn moeder op haar beurt ook overleden en ben ik de enige eigenaar geworden. Wanneer en hoe kan ik een einde maken aan deze pachtovereenkomst die door de vruchtgebruiker is afgesloten?
Meer artikelen bekijken