Startpagina Akkerbouw

Producenten vieren 20 jaar Afcowest

De Tuinbouw Afzetcoöperatie Westhoek (Afcowest) te Poperinge vierde eind vorige maand haar 20ste verjaardag. Afcowest is een aanvoerplatform voor de groentetelers in Zuid West-Vlaanderen waar ze hun dagverse producten afleveren om ze van daaruit aan te voeren op de REO Veiling in Roeselare.

Leestijd : 4 min

Vorig jaar voerden de leden-producenten van Afcowest ruim 1,4 miljoen verpakkingseenheden aan op Afcowest. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2000. Wat klein begon, is vandaag een betrouwbare logistieke speler in de regio van Poperinge. Samen met de REO Veiling zorgt Afcowest dat de verse kwaliteitsgroenten van de Westhoek in prima omstandigheden hun weg vinden naar de consument.

Samenwerking

De viering van 20 jaar Afcowest was alleen mogelijk doordat haar leden-producenten rotsvast bleven geloven in de kracht van coöperatief samenwerken en samen naar de markt gaan. Het belang van samenwerken stond centraal in de toespraak van de eerste gastspreker Bart Nayaert. “De land- en tuinbouw in West-Vlaanderen staan voor nieuwe uitdagingen. Samenwerking kan één van de oplossingen zijn. Je moet niet altijd proberen de grootste te zijn. Door samen aan de slag te gaan kan je eveneens heel wat bereiken”, gaf de gedeputeerde van Landbouw van de provincie West-Vlaanderen mee aan de aanwezige Afcowest-producenten.

Afcowest werd 20 jaar geleden opgestart om de reconversie van de klassieke landbouw naar de tuinbouw in de Westhoek te begeleiden en ondersteunen. “En het heeft gewerkt”, stelde de burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher vast. “Dat mag blijken uit de sterke groeicijfers van zowel Afcowest als de land- en tuinbouwactiviteit in deze regio. Met meer dan 300 actieve landbouwbedrijven, samen goed voor bijna 10.000 ha landbouwareaal, is Poperinge nog steeds één van dé productiegebieden in West–Vlaanderen. Door de komst van Afcowest besparen de landbouwers uit Poperinge en haar omgeving zich de lastige en tijdrovende rit richting Roeselare. Op die manier werkt Afcowest reeds 20 jaar aan duurzame ontwikkeling en beheersbaar transport.”

“Een sterke groei in productie, een diversificatie die aantoont dat de producenten de werkelijke noden van de markt aanvoelen en het geloof in samenwerken vormen de unieke mix die van Afcowest tijdens de voorbije 20 jaar een succesverhaal maakten”, pikte voorzitter van de REO Veiling Rita Demaré in. “De taakverdeling waarbij Afcowest verantwoordelijk is voor de lokale bundeling van het aanbod en de REO Veiling instaat voor het kwaliteitsbeleid en het vermarkten van het product blijft een unieke oplossing om binnen het coöperatief model lokale betrokkenheid te koppelen aan opschaling naar de markt. Weet trouwens dat het unieke model van samenwerken, ontwikkeld in Poperinge, op dit ogenblik ook gebruikt wordt in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking van de REO Veiling ‘over de schreve’ in Noord-Frankrijk. Tenslotte bleek de keuze voor een dubbellidmaatschap waarbij alle producenten van Afcowest ook meteen lid zijn van de REO Veiling te zorgen voor een maximale verankering tussen de twee coöperaties. Het zorgt bovendien voor een maximale betrokkenheid van de producenten bij elk van de coöperaties in functie van de opgesplitste dienstverlening.”

Vollegrondsgroenten

Tot slot keek Joseph Cardoen tevreden terug op de jonge geschiedenis van Afcowest. Hij is de stichtende voorzitter van de jubilerende telersvereniging. “Tijdens het eerste jaar werd gemiddeld 1 vrachtwagen groenten per aanvoerdag samengebracht op Afcowest en collectief getransporteerd naar Roeselare. Na vijf jaar kwam de aanvoer gemiddeld op 3 opleggers per aanvoerdag. In het afgelopen jaar vertrokken in totaal ongeveer 1.000 volle vrachtwagens vanuit Afcowest richting de REO Veiling Dit is omgerekend 7 opleggers per aanvoerdag.”

“Afcowest zorgde in de voorbije 20 jaar niet alleen voor een groei in de productie van groenten voor de versmarkt in de regio van Poperinge. Even belangrijk is de diversificatie en het inspelen op de noden van de moderne consument. Twintig jaar terug kon niemand vermoeden dat courgettes in 2016 op Afcowest goed zouden zijn voor een aanvoer van 3,6 miljoen stuks. De aanvoer van courgettes werd in het afgelopen jaar belangrijker dan deze van prei en witloof. Beide groenten staan elk voor een aanvoer van meer dan 2 miljoen kg op jaarbasis. Daarnaast blijven sluitkolen, knolselder, bloemkool, broccoli en spruitkool belangrijke teelten voor de regio van Poperinge waar ook de teelt van peterselie, aardbeien en venkel duidelijk in de lift zitten. Deze groei in volume en ook de bredere productdiversificatie waren alleen mogelijk omdat ook het aantal leden-producenten gestaag steeg. Op 2 april 1997 stonden 82 stichtende vennoten-producenten aan de wieg van Afcowest. De coöperatie telt vandaag 235 producenten-aandeelhouders. Een verdrievoudiging in 20 jaar. Ook dit toont de sterke dynamiek van Afcowest en haar producenten in de Westhoek.”

Na deze historische terugblik nodigde de raad van bestuur van Afcowest de aanwezige leden-producenten uit voor een gezellig samenzijn.

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken