Startpagina Milieu

Al 26.000 ton asbest opgehaald bij landbouwers!

De asbestinzamelactie in de land- en tuinbouw van OVAM die vorig najaar werd gelanceerd is een succes: 415.000 m2 asbestdaken werden al verwijderd op 339 locaties.

Leestijd : 1 min

Sinds eind september 2021 hebben 1.800 landbouwers zich aangemeld voor het protocol ‘Asbestophaling in Land- en Tuinbouw’. Het protocol is bedoeld om landbouwers met asbestdaken te ontzorgen. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) regelt de gratis ophaling en verwerking van asbestcementen dakelementen. De ontmanteling en heraanleg van het dak is voor rekening van de landbouwer.

339 locaties

Op 339 locaties haalde OVAM al asbestcementafval op, goed voor 415.000 m² asbestdaken of 26.000 ton asbestcement. Ongeveer drie kwart van de ophalingen kadert in de renovatie of vervanging van daken. In de overige gevallen gaat het om gebouwen die gesloopt worden, ongeveer even vaak met heropbouw als zonder heropbouw.

De ophalingen verlopen vlot, onder meer dankzij de uitstekende samenwerking met de landbouworganisaties (Boerenbond, VAC en Algemeen Boerensyndicaat).

Blijf op de hoogte

Momenteel kunnen hiervoor geen dossiers meer worden indiend. Alle plaatsen binnen het beschikbare budget zijn ingenomen. Er wordt onderzocht of er volgend jaar opnieuw budget kan worden vrijgemaakt. Wil je op de hoogte blijven? Laat jouw contactgegevens dan achter via de website www.ovam.be.

De Vlaamse overheid lanceerde de voorbije maanden diverse initiatieven omtrent het verwijderen van asbest. Mogelijk kom je in aanmerking voor premies.

OVAM/AV

Lees ook in Milieu

Waar wringt het schoentje met natuurbeheerplannen precies?

Boerenprotest De boerenprotesten gaan voorlopig niet liggen. Nadat Vlaams, federaal en Europees beleid, zoals de natuurherstelwet, kop van Jut waren, richtten boeren en landbouworganisaties hun pijlen de voorbije weken op verschillende natuurbeheerplannen van terreinbeherende organisaties.
Meer artikelen bekijken