Startpagina Aardappelen

PCA waarschuwt voor aardappelziekte

Via zijn nieuwsbrief geeft het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) het actuele nieuws mee over aardappelziekte en ander aardappelnieuws. Zo geeft PCA mee dat de voorbije 12 dagen zeer ongunstig waren voor de ontwikkeling van aardappelziekte.

Leestijd : 1 min

Enkel het vorige weekend werden matige infectiekansen geregistreerd in de Westhoek en de Kempen (zaterdag 19) of in Limburg (zondag 20). Deze kunnen aanleiding geven tot nieuwe vlekken vanaf maandag 27 juni. Voor percelen in de Westhoek en regio Oost adviseert het PCA een goed niveau van bescherming op (ten laatste) maandag 27 juni. Voor de overige regio's kan eventueel een onderhoudsbespuiting. Het PCA wijst in het bericht bovendien op het nut van preventie.

Wie een verlaagde basisbemesting toediende bij het planten van late aardappelen, liet in de voorbije weken een staal voor bijbemestings-advies nemen. Resultaten van deze stalen tonen aan dat op ± 70% van de bemonsterde percelen de stikstof voorraad voldoende groot is en er geen bijbemesting meer nodig is.

Ten slotte waarschuwt het PCA de teler voor de aanwezigheid van coloradokever en doornappel. Om verspreiding te voorkomen, moeten die worden aangepakt.

Voor meer informatie kan je terecht op www.pcainfo.be.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken