Startpagina Economie

Melkproductie blijft wereldwijd mild tot zwak

De Global Dairy Trade (GDT) daalde in week 25 opnieuw na de winst van de vorige veiling. De handel met China heeft een belangrijk effect op de zuivelmarkten. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, gaf hierover duiding.

Leestijd : 4 min

De verhoogde vraag na de coronacrisis begint nu duidelijk af te nemen. Dit baarde de markten en ook de olieprijs de voorbije weken zorgen. Volgens de voorlopige indexgegevens van de inkoopmanagers (PMI of Purchasing Managers Index, informatie over het economische klimaat van een land en de productie door de bedrijven) is de economische groei in de eurozone in juni stevig verslechterd naar het laagste punt in 16 maanden.

Gewijzigd aankoopgedrag

Raf Beyers: “De Europese productie is voor het eerst in 2 jaar gekrompen en ook de groei van de dienstensector koelt af, vooral in consumentgerichte diensten. De bezorgheid dat mensen hun aankoopgedrag wijzigen door de hoge prijzen, wordt daarmee waarheid.” De PMI-barometer over juni in zowel Frankrijk als Duitsland valt teleurstellend laag uit. Deze vertraging in de enquête zou de meest abrupte zijn, uitgezonderd de pandemiemaanden, sinds het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis in november 2008.

Terwijl de Europese en Duitse economie bibbert door dreigende gastekorten, spint Rusland garen bij de hoge prijzen voor gas en olie. Rusland is de grootste gasexporteur ter wereld en de op één na grootste olie-exporteur. Nu Europa geen Russische energie meer wil hebben, kunnen de Russen China en India – in ruil voor roebels – blij maken met hun energiestromen. Zo steeg de roebel in week 25 naar het hoogste punt in 7 jaar, waardoor de Russische centrale bank net de rente terug laat dalen.

De Global Dairy Trade (GDT) veiling van 21 juni moest de lichte stijging van de vorige veiling (7 juni) bijna terug afgeven (-1,3%).

Minder melk, hoge prijzen

De EU27-melkaanvoer komt over april zoals verwacht 1,5% lager uit dan vorig jaar door de droge voorjaarsweide. “Het blijven de ‘oude’ melkstaten Frankrijk, Duitsland en Nederland die zwak melken. De ‘opkomende’ melkstaten, zoals Polen, Ierland en de Baltische staten, blijven wel een lichte melkproductietoename optekenen.” Intussen zien we in Nederland over mei nog maar 0,8% minder melk. Omdat mei vorig jaar nog een redelijk stevige melkmaand was in Nederland, is dit toch wel een verandering, vooral omdat de dagproductie over mei net nog steeg, terwijl die in een normaal seizoen daalt van april naar mei. De met wat vertraging stevig gestegen melkprijs helpt vermoedelijk in Nederland.

Intussen is de melkaanvoer van de Verenigde Staten over mei ook al gekend. “Dit is ongeveer een maandje vroeger dan in Europa”, stelt Beyers. “De Amerikanen melken over mei 0,7% minder dan vorig jaar, maar wel 3,9% meer dan 2 jaar terug. We zien dat deze hoogste productiemaand wordt gemolken met amper meer koeien dan in april, wat kan betekenen dat de Amerikaanse melkveehouders nu toch steviger doorvoeren. De melkprijzen gaan recordhoog de zomer in.”

AMF goedkoper dan boter op GDT

Boter was deze keer de winnaar op de GDT, met +2,4%. Het product is echter op de veiling in Nieuw-Zeeland bijna de helft kleiner in verkocht volume dan het vochtvrij melkvet (AMF, Anhydrous Milk Fat ). Dat AMF is traditioneel een product voor China, 95% van de import is van Nieuw-Zeelandse origine. AMF deed het net heel slecht op de GDT met 4,7% prijsdaling. “Hiermee is het vetrijke product 300 dollar/ton goedkoper dan boter. Dit is nog nooit voorgekomen”, meent Raf Beyers. “Zo lijkt de Nieuw-Zeelandse boter te profiteren van de heel hoge Europese boterprijs.”

Tegenover het boterindex-hoogtepunt van 2 weken terug heeft de Europese boterindex een heel klein beetje moeten inleveren in week 25 met 7.418 euro/ton. “In week 24 zagen we de Duitse boterprijs en de Franse boterprijs een beetje dalen. De Nederlandse prijs bleef net stabiel. De Chinezen moesten over mei 26,5% minder boter en 25,1% minder AMF hebben.”

De kaasprijzen in Europa houden goed stand, ze bleven boven 5.000 euro/ton. De prijzen van cheddar (ca. 5.650 euro/ton), jonge Gouda (ca. 5.175 euro/ton) en mozzarella (ca. 5.100 euro/ton) zijn sinds april toch een beetje over hun top.

Minder zuivelimport door China

Melkproductie blijft wereldwijd mild tot zwak. De grote marktonzekerheid wordt beschreven aan de vraagzijde. Beyers: “Van de Chinezen is intussen wel bekend dat ze over mei 29,5% minder zuivel importeerden in melkequivalenten. Zo komen de voorbij maanden in China uit op een structureel lagere zuivelimport van gemiddeld 26,5% vanaf maart tot en met mei. Het is dus sinds maart dat deze terugval vast te stellen is.

Sinds september vorig jaar was de importgroei al wat stilgevallen. Men kan 2 redenen bedenken die daarvan de oorzaak zijn. De strenge lockdowns en de dure zuivel hebben de vraag geen goed gedaan, maar ook de Chinese melkaanvoer zou mee aan de bredere oorzaak kunnen liggen. Zo zou China naar verwachting dit jaar de tweede grootste groei, na 2020, ooit in melkproductie optekenen. We zien over mei zo echt lagere import van mageremelkpoeder (Skimmed Milk Powder, SMP), namelijk -39,6%, en voor vollemelkpoeder (Whole Milk Powder, WMP) -35,2 %. WMP komt in cumul tot en met mei nog wel ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar SMP zit tot mei toch al 24,3 % lager.

Ook weipoeder kent momenteel een heel zwakke Chinese import, met 39,63% minder voor mei en sinds Nieuwjaar al 42% minder. Aangezien er toch een aanzienlijk deel (ca. 30%) Chinese import van wei uit Europa komt, is het niet vreemd dat de Europese weipoederprijs sinds april onder druk staat.”

SMP kende een lichte prijsstijging van 1% op de GDT en WMP ging 0,6% lager, waardoor de abnormale spread tussen het dure SMP en goedkopere WMP verder blijft duren. De Europese SMP-index is nu al weken ongeveer stabiel, met nu 4.095 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken