Startpagina Actueel

Agro-Markt Gistel met oog voor toen, nu en de toekomst

Voor de zeventiende keer vindt op 9 en 10 september in Gistel de tweejaarlijkse Agro-Markt plaats. Opmerkelijk is daarbij telkens de beurs voor tweedehandsmateriaal, maar ook op andere manieren toont de beurs dat het boerenleven springlevend is in West-Vlaanderen.

Leestijd : 4 min

De Agro-Markt in Gistel is niet de beurs met de meeste vierkante meters of de (aller)grootste machines. “We hebben ook niet de ambitie om de grootste te zijn”, aldus Franky Annys. Hij is voorzitter van het organiserend comité, dat zijn wortels heeft in het Algemeen Boerensyndicaat ABS. “We zijn een plaatselijke beurs, maar we trekken ook bedrijven aan van buiten de provincie, en er is zelfs een bedrijf uit Nederland.”

Van drinkbakjes tot tractoren

Het unieke aspect aan de beurs is ongetwijfeld zijn tweedehandsbeurs. Ook dit jaar wil de organisatie deelname zo laagdrempelig mogelijk maken. “Kom vrijdag tussen 10 en 16 uur met je materiaal naar de locatie, en inschrijven is gratis en doe je ter plaatse”, aldus de heer Annys. De verkoper bepaalt de prijs op voorhand en de organisatie neemt de verkoop op zich. Het is een geslaagd recept. “Vorige editie hadden we 42 mensen die 153 stukken hebben meegebracht. Eén derde vindt tijdens de beurs zelf al een afnemer, maar we krijgen ook nog veel telefoons achteraf. Meer dan de helft van de aangeboden goederen verwisselt zo van eigenaar. Het aanbod op de beurs is heel breed: van drinkbakjes tot tractoren”, zo klinkt het.

Werkende machines

De openluchtbeurs start zaterdag 12 september met een officiële opening, waar onder andere Vlaams minister van financiën, begroting en energie Bart Tommelein de honneurs komt waarnemen. In die laatste functie zal hij ongetwijfeld verheugd geweest zijn het thema te horen van deze editie: energieproductie en -opslag.

De beurs start elke dag om 10 uur. Bezoekers kunnen een parcours in open lucht verwachten van twee kilometer, waarop ongeveer 100 standhouders zich van hun beste kant laten zien. Het gaat om machines, stallenbouw, loonwerkers, melkmachines, voederleveranciers, enzovoort.

De organisatoren willen ook werkende machines laten zien, zij het zoals het er vroeger aan toeging. Dat gebeurt in eerste instantie in het klein. In samenwerking met Davy Tandt en Maarten Martens worden er miniaturen getoond zoals die rondrijden en -reden in de streek. “We hebben loonwerkers hier uit de streek bezocht, en proberen zoveel mogelijk de tractoren die hier gekend zijn in miniatuur terug op de Agro-Markt te tonen”, aldus Maarten Martens.

Ook op ware schaal, zullen er machines gedemonstreerd worden. Concreet gaat het deze editie om oldtimer graafwerktuigen en grondverzetmateriaal uit de jaren ‘70 van vorige eeuw. Ook ander landbouwmateriaal uit de tijd van toen komt aan bod. Filmpjes van oud materiaal zal ook tijdens de barbecue getoond worden. De festiviteiten beginnen al op vrijdag met een barbecue in de loods van de Middenkustpolder, traditioneel de uitvalbasis van de beurs.

Ontbijt voor het goede doel

Die Middenkustpolder is ook de locatie voor het ontbijt met producten uit eigen streek op zondag (van 8.30 uur tot 10.30 uur). De opbrengst gaat integraal naar het goede doel, deze keer het Zorghuis Oostende. Dit is een huis waarin alleenstaande kankerpatiënten kunnen verblijven tijdens de zwaarste periode van de behandeling met chemo of andere. “Elk jaar ontvangen we op die manier 25 tot 30 nieuwe kankerpatiënten” aldus Johan Valcke, voorzitter van de vzw. “Voor een verblijf vraagt het huis 40 euro per dag, waarvan meestal nog een deel terugbetaald wordt door het ziekenfonds. Er zijn twee deeltijds betaalde coördinatoren, maar het initiatief wordt vooral gedragen voor vrijwilligers die 7 dagen op 7 instaan voor opvang, voeding en begeleiding.” Om de rekeningen te doen kloppen doet de vzw beroep op giften van sympathisanten. Kaarten voor het onbijt kosten 12 euro, maar toegang tot de beurs is inbegrepen. “We willen hiermee tonen dat we als landbouwers het hart op de juiste plaats dragen”, aldus Franky Annys.

De mooiste dieren

Geen landbouwbeurs is compleet zonder dieren, en daar zal deze Agro-Markt zeker geen uitzondering op zijn. Zaterdag 12 september organiseert CRV Brugge-Kortrijk er een prijskamp melkvee voor rood- en zwartbont. “We willen het ideaalbeeld van een functionele koe zo dicht mogelijk benaderd zien”, aldus Stefaan Snauwaert. Hij merkte nog op dat prijskampen ook bij het jonge volkje steeds populairder worden.

Zondag vindt er de provinciale prijskamp schapen & geiten plaats, maar het zijn wellicht de varkens die met de meeste aandacht zullen lopen. In samenwerking met VPF (de Vlaamse Piétrain Fokkerij), start er vanaf 10.30 uur een interprovinciale varkensprijskamp, gevolgd door een eliteveiling om 14 uur. “Prijskampen zijn de enige plek waar varkens samengebracht worden en waar er nog een visuele vergelijking tussen dieren kan gemaakt worden”, betoogde Chris Dhondt van VPF. Gezondheidsrisico’s voor de dieren zijn volgens hem daarbij beperkt. “De dieren moeten voldoen aan de strengste gezondheidseisen, al zullen er geen geen prrs-vrije dieren aanwezig zijn. Maar in het verleden hebben er nog nooit incidenten plaats gevonden die te herleiden vielen naar prijskampen”, zo klonk de argumentering.

Navorming fytolicentie

Het aangename aan het nuttige koppelen, dat kan ook op de Agro-Markt. In samenwerking met het NAC is de beurs zaterdag het toneel van een officiële navorming fytolicentie. Boeren kunnen er in de voormiddag (tussen 10 en 13 uur)kiezen tussen een opleiding over driftreductie/gebruik van gps enerzijds en EHBO anderzijds. De gps-opleiding wordt in samenwerking met Case New Holland georganiseerd. De EHBO-opleiding wordt gegeven door een verpleegster-landbouwer. Telkens is er een kleine demo voorzien. Ook in de namiddag (13-16 uur), is er een opleiding driftreductie/gps voorzien. Inschrijven via www.nacvzw.be/agromarkt.

Praktisch

Agro-Markt vindt op 9 en 10 september 2017 plaats op het Industriepark Gistel, aan de Rochesterlaan. Toegang is 6 euro, consumptie inbegrepen. Deuren zijn open van 10 tot 18 uur. Parking en wc gratis.

IDC

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken