Startpagina Actueel

Juni 2022 was wereldwijd derde warmste juni ooit gemeten

Copernicus meldt dat wereldwijd de gemiddelde temperatuur voor juni 2022 ongeveer 0,31°C hoger lag dan het gemiddelde voor 1991-2020, waardoor het de op 2 na warmste juni ooit was.

Leestijd : 2 min

Extreme temperaturen deden zich voor van Spanje over Frankrijk tot in Italië. Ook in China, Japan en de VS werden bovengemiddelde temperaturen gemeten. In die regio’s heeft de hittegolf plaatstelijke records gebroken.

Hittegolven

In het algemeen meldt Copernicus dat de atmosfeer in juni aan de oppervlakte sinds het begin van de jaren 70 ongeveer tweemaal zo snel is opgewarmd in de extra tropische landgebieden van het noordelijk halfrond waar deze gebeurtenissen zich hebben voorgedaan, als op de wereldbol in zijn geheel.

Hoewel hittegolven in delen van Europa en Azië uitzonderlijk zijn, zijn deze gebeurtenissen niet onverwacht. Volgens de gegevens in het laatste IPCC Assessment Report is er sprake van een toename van de frequentie en de intensiteit van hittegolven. Volgens IPCC kan deze toename worden toegeschreven aan de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Verwacht wordt dat deze toename in de toekomst zal aanhouden naarmate de aarde wereldwijd verder opwarmt. Hittegolven, gedefinieerd als een langere periode van hoge temperaturen in verhouding tot de verwachte omstandigheden in het gebied in die tijd van het jaar, kunnen verschillende risico's voor de menselijke gezondheid opleveren, zoals hitte-uitputting, ernstige dehydratatie en een verhoogd risico voor personen die aan chronische ziekten lijden.  

Grote gebieden

Sterke hittegolven hebben de neiging zich over vrij grote gebieden uit te breiden, vaak over meerdere landen tegelijk, in de vorm van een opeenvolging van verschillende warme perioden. Zuidwest-Europa beleefde zijn eerste warme periode in de tweede helft van mei en kreeg 4 weken later te maken met een nieuwe periode van uitzonderlijke temperaturen die op 17 juni een hoogtepunt bereikte. Deze perioden staan in schril contrast met de uitzonderlijk koude temperaturen in de eerste dagen van april 2022 en het minder uitgesproken minimum later die maand in Spanje. Na het bereiken van het maximum in juni 2022 daalden de temperaturen in juni snel, toen verder naar het oosten en noorden hittegolven ontstonden.

Deze regio heeft langere perioden van warm weer gekend, bijvoorbeeld in 2003 en 2017. Over het geheel genomen is juni 2022 echter de op 2 na warmste juni voor dit deel van Europa.

De directeur van de Copernicus Climate Change Service, Carlo Buontempo, verklaart: “verwacht wordt dat hittegolven zoals die dit jaar zijn waargenomen, de komende jaren vaker zullen voorkomen en ernstiger zullen zijn, zowel in Europa als daarbuiten. Het is bijzonder belangrijk om betrouwbare gegevens openbaar te maken, zodat iedereen deze trends kan volgen en zich beter kan voorbereiden op wat komen gaat.”

Copernicus - SN

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken