Startpagina Mechanisatie

‘Elk type werktuig kan op een robot gebruikt worden’

Een robot is maar zo straf als het ook meerdere mechanische werktuigen aankan. Steven Vanhoucke van Vanhoucke

Machine Engineering geeft graag antwoord op onze vragen.

Leestijd : 2 min

Landbouwleven vroeg aan werktuigenbouwer Vanhoucke Machine Engineering hoe zij de toekomst zien.

LBL: “Voor welke werktuigen zie je een toekomst voor robots zoals de CIMAT?”

SV: “Afhankelijk van het vermogen van de robot kan elk type van mechanische werktuigen op een robot gebruikt worden. De CIMAT-robot is bijvoorbeeld specifiek ontwikkeld om bestaande schoffelelementen te kunnen gebruiken. Werktuigen die hydraulisch of pneumatisch worden aangedreven, zijn afhankelijk van het type aandrijving van de robot. Bij een elektrisch aangedreven machine is het aangewezen om deze tools indien mogelijk elektrisch aan te drijven, wat het meest efficiënt is. Een rijenbrander in combinatie met data over de onkruiddruk kan ook zeer interessant zijn om op een thermische contactloze manier het onkruid lokaal te verwijderen.”

Zal het gemakkelijker gaan om die tools te bevestigen dan bij een tractor?

Dit zal gelijkaardig zijn, al moet er door de hoge precisie van een robot extra gecontroleerd worden dat alle maten correct zijn.

Denk je dat werktuigen op een robot veiliger zijn in gebruik?

In principe is er niemand in de buurt van een robot, wat het gebruik de facto veiliger maakt, maar er is ook geen visuele controle op de goede werking en afregeling van de tools. Zo kan een grote steen een werktuig blokkeren. Daarom zullen meer metingen noodzakelijk worden, omdat er geen visuele controle meer is.

Wat zijn de uitdagingen bij het maken van werktuigen specifiek voor robots?

Deze kunnen gelijk zijn aan de werktuigen die traditioneel met tractoren gebruikt worden, maar bij voorkeur moet rekening gehouden worden met het gewicht van de tools en zelfs met de weerstand van de messen in de grond, zodat het energieverbruik van de robot gereduceerd kan worden.

Is het mogelijk om de huidige werktuigen (met kleine werkbreedte) toe te passen op robots?

De huidige werktuigen kunnen – afhankelijk van het type robot – gewoon gebruikt worden. Eventueel zijn de toolcarriers/parallellen specifiek aangepast aan de robot door bijvoorbeeld een lichter/compacter klemsysteem of balk te gebruiken. Een nieuwe generatie werktuigen kan wel tot stand komen, omdat een hoge of continue rijsnelheid niet meer noodzakelijk is. Zo kunnen we op kleinere robots veel preciezere werktuigen monteren die een lagere rijsnelheid vereisen. Omdat er geen kost is voor de operator én omdat de robot 24/24 kan rijden én omdat er verschillende robots ingezet kunnen worden, blijft de capaciteit gelijkaardig, met een beter eindresultaat.

Marlies Vleugels

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken