Startpagina Actueel

Duidelijke boodschap kandidate Strafste boerin van Vlaanderen: “Laat de landbouw niet verdwijnen!”

Op woensdag 27 juli hebben de land- en tuinbouwvrouwen uit de regio Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek en Brecht , waaronder ook een kandidate “Strafste boerin van Vlaanderen” Sabina Vandeweyer weer appels uitgedeeld op de lokale markt in Wuustwezel met daarbij een duidelijke boodschap: Laat de landbouw niet verdwijnen!

Leestijd : 2 min

Vervolgens hebben de land- en tuinbouwvrouwen onder leiding van Sabina Vandeweyer gesproken met de burgemeester en schepen van landbouw van Wuustwezel om hun bezorgdheden te uiten.

Actie van de land- en tuinbouwvrouwen

De actie van de boerinnen is in het kader van het stikstofbeleid en het nationaal park. Er is een grote onzekerheid onder de boerinnen vanwege het huidige beleid. Kunnen onze bedrijven nog wel voortbestaan en worden overgenomen door onze kinderen? “Om onze landbouwbedrijven te verduurzamen en moderniseren willen wij forse investeringen doen, maar we zitten met te veel vragen om die stappen te durven zetten”, zeggen de vrouwen.

Nationaal park

Een bijkomende bezorgdheid naast de stikstofplannen zijn de plannen van Grenspark Kalmthoutse Heide om zich te laten erkennen als Nationaal Park. Zoals de plannen er nu voorliggen gaan de landbouwgronden gelegen in het grenspark verloren door de 0-bemesting vanaf 2028. De grote vrees is dat het Nationaal Park stelselmatig zal uitbreiden voor meer recreatie en natuur, ten koste van landbouwgronden die in en rondom het grenspark liggen. Eén van de voorwaardes van een Nationaal park (nu 6.000 ha ) is dat ze binnen een termijn van 20 jaar verder uitgroeien tot 10.000 ha. Er moeten dan verbindingen komen tussen verschillende omliggende natuurgebieden.

Geef de lokale landbouw toekomst!

Met deze actie willen de land- en tuinbouwvrouwen het belang van de lokale landbouw benadrukken. Indien de lokale landbouwgronden verdwijnen voor natuur zullen we niet meer kunnen genieten van de lokale producten en deze appels. Tevens onderhouden de landbouwers het landschap. “Indien de landbouwgronden worden omgezet naar natuur, waar komen dan de producten vandaan? Is dit dan de oplossing?”, klinkt het. “Producten van ver weg, geteeld onder minder goede omstandigheden, dit is niet de oplossing, ook niet voor het klimaat. Onze bedrijven zullen niet meer levensvatbaar zijn. 1 op 3 jobs gaat verloren, want land- en tuinbouw is de basis van onze voeding. De bevolking groeit en ook de oorlog in Oekraïne laat het belang zien van onze lokale voedselproductie.”

Strafste boerin

De “Strafste Boerin van Vlaanderen” wordt georganiseerd door Plattelands TV, inmiddels zijn er 6 kandidates genomineerd. Zo moeten de kandidates met hart en ziel leven voor het eigen bedrijf, maar tegelijk moeten ze ook verder kunnen kijken dan de poort van het eigen erf. Het is belangrijk dat ze alle land- en tuinbouwers door dik en dun willen verdedigen. De winnares is een echter ambassadrice voor de sector. Sabina is een zeer grote kanshebber, zij zet zich volledig in voor het bedrijf en de sector.

De land- en tuinbouwvrouwen

Lees ook in Actueel

Franse ‘pipiverwerker’ plant site in België

Akkerbouw De Franse start-up Toopi Organics, gespecialiseerd in het verzamelen van menselijke urine om die te herwerken tot ‘biostimulanten’ voor gebruik in de landbouw, heeft 16 miljoen euro opgehaald om zijn ontwikkeling in Frankrijk en België te versnellen. Ze plannen ook een site in ons land.
Meer artikelen bekijken